Főoldal » A kötelező mediáció a lakosságnak segíthetne – Romániában már van jó példa!

A kötelező mediáció a lakosságnak segíthetne – Romániában már van jó példa!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarországon éppen 11 éve egyre jobban elterjedt a mediáció (Közvetítői eljárás).

Irodánk és munkatársai több ügyvédi iroda partnereként a kezdetektől vesz részt a mediáció hazai gyakorlatának formálásában, piaci résztvevőként.


Több jó nemzetközi példa van a mediáció, mint kereset benyújtását megelőző kötelező eljárási aktus bevezetésére, például Romániában, de más viszonylatban Németországban (Mediátor Szaktanácsadó Irodák)  igen jó szakmai tapasztalatok állnak rendelkezésre.

VITARENDEZÉS – ADR


Különösen a tömeges jogsérelmes, vitás ügyekben (építési viták, gépjármű devizehitelezés vitái stb.) a megnyugtató és a Felek által eredményesen lefolytatott eljárás lehetne a kötelező mediáció az ügycsoportok nagy számában – állítja Pásztor Klára családjogi és gazdasági-üzleti mediátor, mediátor oktató.

A Ptk. kodifikációja során a Magyarországi Állampolgári Jogvédő Központ a kötelező mediáció kialakítása érdekében közvetlen javaslatokkal élt a parlamenti bizottság részére.

Az elmúlt években kialakult a piaci mediációs részvételre képző ún. szakmai mediáció képzés, a profi mediátor tanfolyamok képzései. (Vista Verde, vagy a Novum Mediátor Akadémia Budapest létrejötte stb.)

Piaci alapú közvetítői eljárás hatékonysága magas, de az ügyfelek ösztönzése lényeges a társadalom ügyterheinek csökkentése céljával és érdekében.

Hasonlóan eredményes volt a KIM szaktárca 2013 év végén a névjegyzékben folytatott felülvizsgálata, ma azok a megbízható mediátor szakértők szerepelnek a névjegyzékben, akik valóban képesek szolgáltatást nyújtani.

A közvetítői eljárás ismert szabályai alkalmasak a piaci alapú közvetítés (mediáció) gyors, kötelező bevezetésére számos ügycsoportban, amelyek nagy száma erősen irritálja a magyar társadalmat – állítja a megkérdezett mediátorok és mediátorokkal partnerként dolgozó  ügyvédek döntő többsége.

A határon átnyúló jogvitákban a magyar-román viszonylatban is hatékony segítség lenne az Erdélyben élőknek a Romániában bevezetetthez hasonló kötelező mediációs eljárás a keresetek befogadása előtt a piaci alapú mediátor irodákkal.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.