Főoldal » Demokrácia állapota és modern jogállam – Független diplomaták Európában

Demokrácia állapota és modern jogállam – Független diplomaták Európában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Talán az élet és az amerikai diplomácia demokrácia nyilatkozata még inkább aláhúzza a következő gondolatok lényegét!

A karrier diplomaták a tradicionális diplomácia részesei, ahol a tagállam kormánya győz meg más kormányokat saját álláspontjáról.

Ezek a diplomáciai színterek kormányok hivatalos álláspontjait közvetítik saját körükben.

 

A szolgáltatások szabad áramlása, a nagy állami kereteken túlmutató területi és gazdasági horizonton (USA, EU) egyre több nem állami, nem kormányzati szereplő tart fenn nemzetközi kapcsolatot más tagállam képviselőivel, képviseli saját álláspontját, s képviseli általános keretek között országa kultúráját, hagyományait.  

  Ezek a független diplomaták a public diplomacy szereplői.

 

Táguló public diplomacy az Európa Unióban.

 

Államokat felölelő nemzetközi megállapodások irányításában a tájékozódás, a jogalkotás közösségi szinten nem nélkülözheti a civil diplomácia tapasztalatait és anyagilag kevésbé érdekeltté tett politikai, társadalmi véleményét.

 

Független diplomaták olyan elismert személyiségek, magánemberek, civil szervezetek jellemzően nemzetközi jogvédők, kulturális személyiségek  (mint a modern jogállam elvárt követelménye érzékeny képviselői stb.), akik nem feltétlenül egyeztetnek és nem fogadnak el utasításokat az éppen aktuális politikától.

 

Nézőpontjuk önálló és sokoldalú, jellemzően nem kormányzati és hatalmi politikai befolyásoltságú, hanem független. Számosan új politikai vonulatok képviselői, vagy agytrösztök alapítói, vezetői.

 

 

A civil diplomácia szerepe átértékelődött, növekvő jelentőséggel az utolsó évtizedben, ebben az európai jogalkotásnak és diplomáciai gyakorlatnak töretlen hajtóereje van.

 

Civil diplomácia kikerült és nem tartozik a kormányzati kizárólagos fennhatóság alól. Hitelességét, autentikus diplomáciai súlyát információinak éppen ez adja meg.

 

Nemzetközi közvélemény számára a public diplomacy által képviselt vélemény gyakran hitelesebb és tárgyalóképesebb, mint a pártszervezetek tollba mondott kormányzati kommunikációja.

 

Különösen a társadalmi tapasztalatok, jogvédelmi tapasztalatok és a hatalmi kommunikáció szétnyílásakor veszi át a civil diplomácia a nemzetközi közvélemény formálásának súlyát.

 

Európában a morális igény erős az állampolgárok bevonására, ahogy azt a brüsszeli elnöki vita is láthatóan megmutatta.

 

Egy ország valós értékei és demokrácia állapota közjószág, a civil diplomaták az állampolgárok szándékait, a modern jogállam érdekeit építik nemzetközi munkájukkal.

 

Széles értelemben az NGO, a civil diplomácia függetlensége a diplomácia önálló területe, megjelenési formája sokszínű pl. sportdiplomácia, de a Brüsszelben, Strasbourgban zajló társadalmi igényeket bemutató és modern  jogállam őrző érdekérvényesítés jelenti többek között a vezető civil diplomáciát. (pl.  Nádasdy István MVSZ, vagy Bíró Mihály Márton Magyarországi Hivatásos Lobbi Szövetség stb.) Diplomácia MA


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.