Főoldal » Lobbi fogalmának átértékelődése – társadalmi csoportérdek lobbi érvényesülése

Lobbi fogalmának átértékelődése – társadalmi csoportérdek lobbi érvényesülése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A lobbi a történelem és politika szerves része. Megjelenési formájában átalakuló, dinamikusan fejlődő.


Eszközrendszere haladó és az informatika világával összefonódó.


 


Történelmi példák sokaságát lehetne felvonultatni a “szürke eminenciás” politikai tényezők, a kor lobbistáinak eseteire.


Az érdekérvényesítés az egypárt rendszerben éppenúgy torzult formában jelent meg, mint ahogy a demokrácia szenvedett ezekben a helyzetekben súlyos sérüléseket.


Kádár rendszerben a Rába rettegett vezetője, vagy más érdekek megjelenése pl. Duna kör a hatalomra érdekérvényesítőképességgel bírt.


 


Mark Palmer nagykövet szerepvállalása a vér nélküli, bársonyos rendszerváltásba 1989-ben az USA erőteljes politikai lobbi tevékenységét, politikai beavatkozását jelentette.


 


Eltelt húsz év a lobbi árnyékosabb oldalát mutatta fel a politikai skandallumok egész tárháza következtében.


Ennek ellenpontjaként dr. Vass László, Országbíró Zoltán olyan szakmai alapon és szakpolitikusi érzékenységgel folytatott elismert politikai –  gazdasági lobbitevékenységre adtak példát Magyarországon, hogy a magyar politikusi elit elkezdte felismerni a lobbi valódi szerepét,  jelentőségét.


Valódi fordulatot a társadalmi csoportérdekek, közérdekek lobbi képviseletben való megjelenése jelentett, amikor a többlet információ, az érzékeny társadalmi jelzés a pártérdekkel szemben tette hatóerővé az átlátható lobbit.


 


Bíró Mihály


Európai érdekérvényesítő – szakértő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.