Főoldal » Kedvcsináló a továbbiakhoz

Kedvcsináló a továbbiakhoz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezt  rendhagyó, rövid bejegyzést ízelítőnek szánom a későbbi posztokhoz. Az elméleti-alapozó sorozat végeztével jelleggel említenék – példálózó jelleggel – néhány témát, amivel e blog keretei között foglalkozni szeretnék a jövőben.

Egyetemi szakdolgozatom témája az internetes fájlcsere jogi (szerzői jogi, büntetőjogi) megítélése volt, így ezzel kapcsolatban egész biztos, hogy jó néhány bejegyzés születik majd. Többek között érinteném a fájlcserélés több generáiós fejlődéstörténetét, a fájlcserélés elleni küzdelem módozatait, az ún. három csapás rendszereket, az új Büntetőtörvénykönyv tervezet vonatkozó rendelkezéseit (magáncélú fájlcsere dekriminalizálása), a büntető jogérvényesítés problémáit, stb. Valószínű, hogy néhány híresebb jogeset is terítékre kerül majd.

A fájlcsere mellett az ún. digitális samplinggel is szeretnék foglalkozni. E téma az igazat megvallva nekem is egész új, csak mostanság kezdtem el benne elméjedni. A sampling egyébként “minatvétel“-t jelent magyarul; lényegében arról a jelenségről van szó, amikor egy zene track adott részletét (pl. dallamrészlet) lemásolnak, átvesznek, majd ezt módosítják, más elemekkel összekapcsolják, megalkotva így az új zeneszámot. (lásd: Mezei Péter-Békési Gergely: A sampling megítélése a magyar szerzői jogban)

Első nekifutásra ezek a területek jutottak eszembe, melyeket érintenék az elkövetkezőkben. A fenti felsorolás egyébként teljesen exemplikatív, időrendi sorrendet sem tükröz. Először aktualitása miatt az új Btk. tervezet fájlcserélést érintő szakaszaival fogok foglalkozni, ez lesz a következő bejegyzés témája.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.