Főoldal » Közelgő választások és a kortárs politika kiútja – Bibó István példáját megbecsülik a mérsékelt demokraták

Közelgő választások és a kortárs politika kiútja – Bibó István példáját megbecsülik a mérsékelt demokraták

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Meglepően visszafogott megemlékezésekkel találkozunk Bibó István 103. születésnapjával és munkásságával kapcsolatban.


 

A mérsékelt demokrata Országbíró Zoltán álláspontjában Bibó István a kortárs politika igazi előhirnökének, a politikai feudalizmussal szemben a szabadság és demokrata gondolkodás letéteményesének tekinti.

 

Országbíró Zoltán mérsékelt demokrata

Magyarországon a választók felismerése hosszú időt vesz igénybe, amely megnöveli társadalmi káraikat, politikai veszteségeiket.

 

Országbíró Zoltán kifejtette álláspontjában: A média és az értelmiség nagyobb tudatossága felgyorsíthatja a választók saját érdekeinek felismerését, hiánya kifejezetten lelassítja azt.

Kortárs politika Magyarországon eseményekben, nyilatkozatokban
 

Mérsékelt demokrata politikusként kiemelte, hogy rendkívül erős gazdasági és érdekláncolatok kötöttsége miatti konzerválódás tapasztalható Magyarországon, azonban a bal-jobb meghatározás egyre inkább elszakad a választói kortárs igényektől.

 

Kortárs politika irányai között megjelennek a patrióta – nacionalista meghatározás keretei, de még erősebb az ideológiai-pragmatikus politikai erő meghatározási körvonalai az elkövetkezendő évtizedekben.

 

Számos politikai műhely közül Országbíró Zoltán perspektívával rendelkezőnek a környezetbarát ökopolitizálás mellett, a mérsékelt és humánus politika pragmatikus változatát látja – ehhez a választók tömeges felismerése adja a határidőt.

 

Régebbi nyilatkozataira visszautalva – Országbíró Zoltán szerint – a rendszerváltó bal-jobb pártoktól független civilek és az új pártok találkozása hozhat reális megújulást a magyar politikai életben.

Bibó István életútja és művei a modern magyar demokrácia számára rengeteg municíót biztosítanak.

(MTHI/Magyar Közéleti Szemle/Fotó:www.csukalib.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.