Főoldal » Középpontban a nincstelenek, hajléktalanok joghoz való hozzáférése – ingyenes bírósági közvetítés

Középpontban a nincstelenek, hajléktalanok joghoz való hozzáférése – ingyenes bírósági közvetítés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jogi segítségnyújtás súlyos problémája volt már 2010-től, hogy a permegelőző joghoz való hozzáférés a mediáció finanszírozása lényegében nem volt megoldva.

Új – részben jogi vitákat eredményező és költségvetési kiadást növelő – bírósági közvetítés ingyenesen kerül biztosításra, így a hajléktalanok peres ügyeiben a mediáció megjelenik.

Hatalmas terhet vállalt magára a bíróság, az új rendszer gördülékeny működése gyorsan lelassulhat a várható ügyszám, a szegénység tömegessége miatt.

Aggodalomra ad okot, hogy a bíróságok feltételrendszere az ítélkezéshez vezető tradícionális bírósági munkában is jelentős hiányokkal küzdött.

 

A mediáció időigényes és szakmai ráfordítás igényes – sablonos, gyorsított közvetítés szakmailag értékelhetetlen volna.

Magyarországon ez a megoldás a jogtól való tényleges megfosztottságot enyhítheti a hajléktalanok, mélyszegénységben élők számára.

Várat magára azonban a valódi megoldás, melyben már Románia is megelőzte Magyarországot a mediáció szabályozása területén!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.