Főoldal » Mediáció = alternatív konfliktuskezelési módszer.

Mediáció = alternatív konfliktuskezelési módszer.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Konfliktusai mindenkinek vannak. Nézeteltérések  a  munkahelyünkön, a családban, a közlekedésben, a vásárlásnál….Konfliktus az üzleti partnerrel. A szomszéddal.Hosszú lenne a sort folytatni.

Sok esetben a vita elmérgesedik, már beszélni sem tudnak a felek egymással emberi módon, a kapcsolat sérül, az indulatok az egekben.  Szóba kerül a válás gondolata, a szakítás,és elégtételt akarunk. Mert úgy érezzük, csakis nekünk van igazunk. Mit csinál ilyenkor az ember fia? A vita rendezésére az  első gondolatunk: ügyvéd, bíróság, pereskedés. Mert ott majd kiderül: kinek is van igaza.

 Azonban mielőtt szaladnánk az ügyvédhez, meg  a bíróságra, ismerkedjünk meg egy hatékony konfliktuskezelési módszerrel: a mediációval.

Mi is az a mediáció?

 Manapság ez a szó, hogy mediáció, nem igazán ismert. Még a Google is felajánlja a javítást: : meditáció. Tényleg:  mi is az a mediáció?

A mediáció szó jelentése:  középen állni, egyeztetni, közbenjárni, közvetíteni, békéltetni.

A mediátor , – vagyis a közvetítő – „középen áll”: pártatlan, azaz mindkét felet képviseli.

A mediáció egy olyan eljárás, konfliktuskezelő módszer, amikor egy harmadik, semleges fél nyújt segítséget a feleknek a vitájuk rendezéséhez, anélkül, hogy ő maga döntené el a vitát. Ez egy teljesen informális és békítő jellegű eljárás, és a mediátor célja, hogy egy kölcsönösen elfogadható egyezség létrehozásához segítse a feleket. A segítő kommunikáció révén a felek „meghallják „ hogy mi is a valódi igénye és érdeke a másik félnek.

A klasszikus példa: van egy citrom, amit mind a két fél magának akar. Aztán kiderül: az egyiknek csak a citrom leve kell a limonádéhoz, a másiknak meg a héja a süteménybe. Ám a hosszadalmas viták után, már nem hallják meg egymás szavát. A mediátor segít meghallani, kinek mi az igénye, és mindenki nyer: az egyik fél a levét a másik a héját.

Itt tehát nincsen bíró, nincsen ítélet. Az egyezkedés nem a jogok és kötelezettségek mentén, hanem az igények és az érdekek mentén születnek.

A vitában álló felek maguk hozzák meg  a számukra elfogadható döntést, és nem a bíróság dönt  a fejük fölött.  Nincs bíró, nincs ítélet. Egyezség van, és olyan egyezség, amit a felek maguk alakítanak ki. A legnagyobb nyereség a mediációban, hogy a felek – sikeres mediálás után – úgy állnak fel az asztaltól, hogy azt érzik: nyertem. Az már csak hab a tortán, hogy még a megromlott kapcsolat helyreállítása is lehetséges: tovább folytatódhat egy üzleti kapcsolat, vagy a válás után a volt házastársak nem ősellenségként fognak a másikra gondolni.

A mediáció kapcsán születő egyezség minden résztvevő félre nézve ugyanolyan kötelező jellegű, mintha az a bíróság hirdette volna ki ítéletében.

A mediáció további előnyei:

Titoktartás: a mediáció során elhangzó valamennyi információ titkos. A mediáció során elhangzó mindennemű információt a résztvevők bizalmasan kezelnek, azokat a mediátor harmadik félnek  kizárólag a felek felek felhatalmazására adja ki.

Költségek: a mediátor díjazása előre kiszámítható, kalkulálható, semmilyen rejtett költség nem terheli, ellentétben az ügyvédi költségekkel, valamint a per során befizetendő egyéb illetékekkel, perköltséggel.

Idő: a mediációs eljárással a vitás ügyet gyorsan rendezni lehet: a tapasztalat azt mutatja, hogy egy vitás kérdést néhány, 3-5 alkalom elegendő az egyezségre létrehozásához.. Egy mediációs folyamat maximum 4 hónapig tart. Amennyiben ennyi idő alatt nem születik egyezség, úgy a felek a bíróságon folytathatják.

A mediációt a  2002. évi LV. Tv szabályozza, és a mediátorok szigorú etikai kódex előírásai szerint végzik tevékenységüket.A mediáció befektetés a jövőbe: a konfliktuskezelési eljárás segítségével emberi értéket őríz meg. Ön mit választ?Hossantartó pereskedést, bizonytalan kimenetellel, sok-sok kiszámíthatatlan költséggel, vagy mediációt?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.