Főoldal » Nemi erőszak, mint háborús bűncselekmény

Nemi erőszak, mint háborús bűncselekmény

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A nemi erőszakot elkövetők ellen indított büntetőeljárások a nemzetközi jogban egy újabb fejlemény. Általában a humanitárius jog a civilek fizikai bántalmazására és minden olyan pusztításra vonatkozik amely katonai szempontból nem szükségszerűek. Háborús nemi erőszakot elkövetők ellen ritkán indítottak úgy büntetőeljárást, mint háborús bűnösök ellen. Richard Goldstone, az ICTY legfőbb ügyésze azt mondta, hogy „A nemzetközi közösségben sosem keltett aggodalmat a nemi erőszak”. Az ENSZ a ’70-es évek elején kiadott egy határozatot a „Nők és gyermekek védelméről szükségállapotban és fegyveres konfliktusban”, amely 1974-ben hatályba is lépett. Ezzel a határozattal az a legfőbb probléma, hogy a nemi erőszakot nem említi meg kifejezetten.

Egyes kutatók azt állítják, hogy a nemzetközi jogszabályozás hiányossága miatt a háborús nemi erőszakot elkövetők ellen nem lehet teljes mértékben alkalmazni a humanitárius jogi illetve a nemzetközi egyezményekben megfogalmazott szankciókat, igaz, a nemzetközi humanitárius törvény tiltja az olyan bűncselekményeket, mint például az „embertelen bánásmódot” vagy a „illetlen testi sértést”, de konkrétan a szexuális zaklatás tilalmát csak egyes nemzeti katonai illetve büntetőjogi törvény fogalmazza meg.

1998-ban az ENSZ által létrehozott Ruandai Nemzetközi Büntetőtötvényszék (ICTR) tett egy olyan meghatározó mérföldkövet az egyik ítéletével, mely szerint a háborúban elkövetett nemi erőszakok elkövetése a népírtás egyik fajtája a nemzetközi jog értelmében. Jean-Paul Akayesu-ügyének tárgyalása folytán (Taba nevezetű ruandai település polgármestere volt) megállapították, hogy „A szexuális zaklatás szerves részét képezte annak a folyamatnak, hogy megsemmisítsék a tuszi etnikumot”.

Navanethem Pillay bíró ítélethirdetése után a következőket említette meg egyik nyilatkozatában: „A nemi erőszakot időtlen idők óta a háborús zsákmány részének tekintették. Mostantól háborús bűnnek fog számítani. Erős üzenetet akarunk küldeni, hogy a nemi erőszak többé nem háborús trófea. ”

Így Akayesu-t egy 1948-as egyezmény szerint („A népírtás megelőzéséről és szankciónálásáról”) az ICTR bírósági tanácsa elítélte őt népírtás miatt. Továbbá a bírói tanács megállapította, hogy a nemi erőszak és más szexuális tettlegesség népírtásnak minősül, amennyiben azzal a szándékkal követték el, hogy a célzott nemzeti illetve etnikai csoportot részben vagy egészében elpusztítsa.

1999. szeptemberében az ENSZ publikálta a „Nemzetközi Büntetőtörvényszék által elítélt állampolgárokról, akik súlyosan megsértették a nemzetközi humanitárius jogot Ruanda és a szomszédos államok területén 1994. január 1. és december 31. között” jelentését.

A jelentésben az áll, hogy 1998. szeptemberében a Ruandai Nemzetközi Büntetőtövényszék elsőfokú tanácsa (elnöklő bírák: Lennart Aspergen és Navanethem Pillay) és a laikus esküdtszék Jean-Paul Akayesu-t kilenc rendben is bűnösnek találta, többek között népirtás, közvetlen és nyilvános felbujtás népirtásra és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésére, szándékos emberölésre, kínzás, nemi erőszak és más embertelen cselekmények miatt, viszont nem találta bűnösnek népírtásban való további bűnrészesség miatt a genfi egyezmények közös 3. cikkének II. kiegészítő jegyzőkönyve szerint.

1998. október 2-án Jean-Pal Akayesu-t életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Akayesu és az ügyész is fellebbezett a bírói tanács ítélete ellen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.