Főoldal » Permegelőző és Perhelyettesítő mediáció eredménye: a perbeli egyezség, vagy az álláspontok közeledése – mérsékelten aktív együttműködésre épített mediáció

Permegelőző és Perhelyettesítő mediáció eredménye: a perbeli egyezség, vagy az álláspontok közeledése – mérsékelten aktív együttműködésre épített mediáció

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mediáció fogalma olyan tág, hogy az egyes ágazatai szinte teljesen eltérnek egymástól, minden esetben eltérő eredményekkel, részben eltérő eszközökkel.


Nem meglepő, ha a szakmai segítséget keresők számára ideje átlátható tájékoztatást megfogalmazni!


Ahogy a sport, mint fogalom számtalan eltérő sporttevékenységet takar, úgy a mediáció fogalmai is rengeteg tevékenység összefoglaló fogalma. Teljesen más a permegelőző és perhelyettesítő mediáció és teljesen más célra alkalmas a coaching és a coach féle mediáció.


(Egyik a sportágak hasonlatával élve a sportok közül a karate, a másik a szinkronúszás.)


Különböző iskolák alakulnak és alakultak ki az elmúlt évtizedekben, amelyek különböző társadalmi igényekre keresik a válaszok lehetőségét.


 Magyarországon a konkrét gazdasági vitarendezés, a jogvitarendezés, a jogvitakultúra változásának igénye az Európa alapjait jelentő gazdasági hatékonyság, társadalmi hatékonyság nyomására létrejött és az EK irányelvekben megfogalmazodó változási igényre épül.


Hasonló jogvitakultúrával rendelkezni, a jogviták rendezésében kooperálva eredményt elérni, mint Anglia, Franciaország, Németország olyan elvárás, amelyet teljesítve a tagállamok együttműködési lehetőségei szélesednek.


Gazdasági élet, családi élethelyzetek a migráció, a nemzetközi kapcsolatok mentén kitermelik a konfliktusokat, a vitákat, a jogvitákat.


Jogos igény a társadalom tagjai részéről az ADR, a hatékony alternatív jogvitarendezés lehetőségének igénye a hosszas és kötött bírósági eljárások mellett.


 Erre ad választ a TFKKE mérsékelten aktív együttműködés orientált mediációs gyakorlata (Országbíró Zoltán 2004 OMEK program TFKKE kollaboráció mediáció).


Hazánkban a permegelőző és perhelyettesítő mediáció önálló tevékenység, folyamatos piaci gyakorlattal és a bíróságokon, közjegyzői irodákban szakmai feladatokkal és jelenléttel.


Teljesen elkülönül az életvezéssel összefüggő coachingtól, vagy bármely a konfliktusok önmagában szemlélő mediációs iránytól.


 


Lakosság igénye, vállalkozások igénye a már felerősödőtt viták, vagy jogi viták hatékony rendezése.


A permegelőző és perhelyettesítő mediáció ezt a feladatot végzi el, a mérsékelten aktív együttműködésre irányuló mediátori munkával.


Collaboration, kooperáció a permegelőző mediáció folyamán nem feltétlenül jelenti az érzelmek teljes megélését, azonban az aktív tájékoztatás, a folyamatos perbeli mediátor szakértői kiértékelések a feleket a józan és a bíróság által jóváhagyható egyezségre vezetik el.


Ha egy vita perrel fenyeget, következményei kárral járhatnak a permegelőző és perhelyettesítő mediátor irodák láthatják el eredménnyel a feladatokat.


 Az aktív mediátori szerep hitelessége az ügyfelek számára lényeges!


Ezért elengedhetetlen, hogy  más mediációs irányzatokkal szemben a permegelőző mediátor eredeti végzettsége szerinti szakmája kiváló szakembere legyen. ( építészmérnök, biztosítási kárszakértő, orvos, tanár, pszichológus, szociális munkás, jogász stb.)


Vita témájában való szakmai jártasság a permegelőző mediátor tájékoztatási hitelességének egyik kulcsa, ehhez kapcsolódik az eljárások ismerete, a kommunikációs és tárgyalásvezetési technikák alkalmazása.


Permegelőző és perhelyettesítő mediátor irodák eredményességének és hitelességének pillérei: a függetlenség, a szakmaiság, a semlegesség, az együttműködés aktív szervezése eljárásában, a bírósági jóváhagyásra alkalmas egyezség okirati zárása, a törvényi titoktartás.


TANÁCSADÁS – ELJÁRÁS – EGYEZSÉG- EGYEZSÉG ÖNKÉNTES VÉGREHAJTÁSA


Szakértői névjegy:


ORSZÁGOS PERMEGELŐZŐ ÉS PERES SZAKÉRTŐI IRODA


Ügyfélszolgálat:06-302-164-102    e-mail:eumediator@vipmail.hu


 


A kollaboráció TFKKE mediációját a hatékony vitarendezés, jogvitarendezés érdekében alkalmazza és támogatja


MAGYARORSZÁGI ÁLLAMPOLGÁRI JOGVÉDŐ KÖZPONT


CERI Közép-Európai jogvitakultúra műhely


CERI CDI VÁLÁSI INTÉZET


Családi válságban élők és egyedülállók országos jogvédő szervezete (az EK irányelvek szerinti mediáció gyakorlatának megfigyelője, elemzője) 


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.