Főoldal » 11. 11. 11.

11. 11. 11.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2011. év 11. hó 11. napjához sok érdekességet, babonát, jelenséget, egy fotópályázatot, sőt, faültetést is kötnek, ráadásul telihold van ezen a napon.

A számok titkos jelentését kereső középkori numerológusok hittek abban, hogy minden számnak vannak pozitív és negatív vonatkozásai is, kivéve a 11-es számot: a felséges 10-es és 12-es számok közé szorulva a 11 maga volt a színtiszta gonosz és a bűnösöket jelképezte.

Mindez nem jó előjel 2011. november 11-re nézvést, amikor a században egyedüli esetként háromszor ismétlődik a 11-es szám a dátumban. Egy amerikai horrorfilm is készült erre az alkalomra 11/11/11 címmel, amely rájátszik az emberek e misztikusnak mondott dátumot körülvevő félelmére. A film szereplői megtapasztalják az úgynevezett “11:11 jelenséget”, amely szerint ebben az időpontban (11 óra 11 perckor) gyakrabban tekintünk rá az órára, mint a nap bármely más időpontjában.

A mindennapi életben is számos ember jelzi, hogy maga is tapasztalta a 11:11 jelenséget. Kiterjedt online vita zajlik a témában, amelyben a szám jelentését próbálják megfejteni. Egyes emberek szerint a 11-es valósággal üldözi őket, kísértetiesen gyakran bukkan fel. Számukra a 11-es sokszorozódása minden bizonnyal még ijesztőbb.

A modern kori numerológusok egy része ugyanakkor másként vélekedik a 11-esről, mert például az Egyesült Államokban – és valószínűleg máshol is – szokatlanul sok pár tervezte be házasságkötését 2011. 11. 11-re. A 11-es szám a szerencsejátékosoknak is kedvence, különösen a blackjack- és a Keno-játékosok kedvelik.

A 11-esek sorozatának azonban a szakemberek szerint   semmilyen különleges hatása, se pozitív, se negatív jelentése nincs. A 11:11 jelenséggel kapcsolatban a pszichológusok azt mondják, hogy nem más, mint mikor egymással össze nem függő jelenségeknek tulajdonítunk látszólagos értelmet és jelentőséget.

Az ember ugyanis természete szerint hajlik rá, hogy véletlenszerűen előforduló adatokban mintázatokat és jelentést keressen, és ha már keres, akkor találjon is. Ráadásul önerősítő folyamatról van szó, hiszen minél tudatosabban keresi valaki az összefüggést, annál nagyobb eséllyel talál is.

Az emberi agy észlelési és tanulási folyamatait elemző szakemberek szerint akkor tudja valaki hatékonyan begyűjteni és megjegyezni az érzékszerveivel észlelt adatokat, ha mintázatot , vagy valamilyen törvényszerűséget talál bennük. Egyrészt ez teszi lehetővé, hogy a fontos információkat elkülönítse a háttérzajtól, másrészt csoportosítva több adatot képes tárolni, mint összefüggéstelenül. Egy arc felismerésében mindez segíti az embert, ha azonban felhőkből lát arcot kirajzolódni vagy ismétlődő számoknak tulajdonít mágikus jelentést, azt már – valószínűleg – képzelete állítja elő.

Aki mégis szeretné emlékezetessé tenni ezt a napot, akkor csatlakozhat a Worldwide Moment idén is meghírdetett világméretű fotópályázatához: arra szólítja fel az amatőr és profi fotósokat, hogy november 11-én pénteken 11 óra 11 perckor kattintsanak, majd a képet – amin lehetőleg látszik a dátum is – töltsék fel az oldalra. A 11.11.11-es projekt New York-i idő szerint értendő, de aki csatlakozni szeretne, az esemény honlapján megnézheti, hogy saját országához képest a világ egyes tájain mikor valósul meg az együttállás. Amikor New Yorkban november 11-én 11:11:11-kor egyszerre lendülnek majd a karok és készülnek a fotók, Magyarországon délután 17 óra 11 perc lesz, Kabulban este 20 óra 41 perc, Melbourne-ben pedig hajnali 3 óra 11 perc (és szombat).

Ugyanígy készültek képek 2010. 10. 10-én is – az ezekből készült videót a ‘One Day on Earth‘ oldalon lehet megnézni. 

De ezen a napon a WWF és a Pilisi Parkerdő tölgyfaültető önkétes akciót is szervez – ha valaki ide nem is tudna elmenni, ültessen el egy valamit – pl. egy tő árvácskát, ő úgyis jól tűri a telet, fagyot. :)

De a szüléseket is sokan e dátum bűvkörében tervezik, pl. Dél-Kóreában sok anya erre a napra kért császármetszést, de Budapesten a 11. kerületben is “jutalmazzák” a november 11-én kerületi gyermekként születő babákat 111.111 Ft-al (erről bővebb információk ezen a linken olvasható). 

De akárhogy is, egy biztos, hogy ezen a napon nálunk Márton nap van. 

Szép napot kívánok mindenkinek – nem csak mára! :)

Forrás: http://nol.hu/mozaik/egy_kulonleges_datum__2011_11_11_

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.