Főoldal » 2. Lépés, kevesebb hús

2. Lépés, kevesebb hús

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor a globális felmelegedésről beszélünk, mint fő okozó általában a CO2 jut eszünkbe, ami a megnövekedett üvegházhatás több mint 60%-áért felelős (a fejlett országokban ez akár 80%-ra is tehető). Élettartama a légkörben 50-200 év.

Az ipari forradalom óta azonban megduplázódott a metán koncentrációja is, ami 23-szor erősebb üvegházhatású gáz, és 20%-kal emelte a felmelegedés mértékét, élettartama viszont „csak” 10-15 év.  A jelenlegi metánkibocsátásunk 70%-át a mezőgazdasági tevékenységeink és ennek 37%-át az állattenyésztés teszi ki. A közeljövőben ezen gáz koncentrációjának rohamos mértékű növekedése várható, hiszen az óceán mélyéből, és a fagyott tundrából is elkezdett kiszabadulni. Amennyiben továbbra is napi szinten eszünk húsételeket, nem leszünk képesek csökkenteni az emberi tevékenységből származó metánkibocsátást, hiszen ebben a profitorientált világban kizárólag a fogyasztásunkkal tudjuk befolyásolni a termelést.  A sarkvidék, és az óceán metánkibocsátását nem szabályozhatjuk, talán képesek sem vagyunk rá. Ha eleink kicsivel jobban odafigyeltek volna, elképzelhető, hogy nem itt tartanánk, de ez van. A tények makacs dolgok.

Az állati eredetű ételekre szüksége van az emberi szervezetnek, de ez nem azt jelenti, hogy a rántott karajhoz egy kis csirkemell a köret minden nap. Na jó, ez enyhe túlzás, de fontos, hogy átérezzük a probléma súlyát. Első körben elég, ha heti háromra csökkentjük az asztalunkon a húsételek számát, amiből persze egy nem árt, ha hal (lehetőleg hazai vizekben élő), aztán egy-egyre. Nagyon fontos, hogy belássuk, immáron valóban a tettek mezejére kell lépnünk együttesen, hiszen a klímaváltozás hatásai már napjainkban is érezhetők. Minden évben, minden országban megdőlnek a melegrekordok, tombolnak a viharok, időjárási szélsőségek, napról-napra nő az úgy nevezett ökológiai menekültek száma, egyes fajok eltűnnek, mások megjelennek eredeti élőhelyüktől távol, a jégsapkák pedig továbbra is olvadnak. Mindez minket figyelmeztet. Sikít a Föld.

 Amennyiben a civil lakosság nem kezd el változtatni, az én gyermekemet már nem arra kell tanítani, hogyan kell helyt állnia a pénz világában, hanem arra, hogyan kell vadászni és halászni, életben maradni. Talán erre a tudásra már nekem is szükségem lesz… Meg Neked is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.