Főoldal » 2 világnap

2 világnap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma november 16. van, térinformatikai világnap. A múlt hónap legfontosabb napja is hónap közepén volt, október 15., a gyaloglók világnapja. A kép a gyaloglók világnapját ábrázolja.

A gyaloglók világnapja lehet egészségvédelmi, sport, turisztikai, és környezetvédelmi világnap is. A gyaloglás egészséges mivoltát, és sport jellegét nem részletezem, és a gyalogtúrák idegenforgalmi vonatkozásairól sem írok, vannak erre más szakterületek a blogmagazinban. Engem ebben a blogban környezetvédelmi szempontból érdekel a téma.

A gyaloglás a legkörnyezetkímélőbb közlekedési mód. Nem kell hozzá semmilyen eszköz, amit le kell gyártani, javítani kell és előbb-utóbb hulladékká válik, nem kell hozzá üzemanyag, ami szennyezi a levegőt, csak a két lábunk és némi kitartás kell hozzá. A gyaloglás így védi a környezetet.

A gyaloglás ugyan a leglassabb mozgásforma, egy átlagember kb. 4-5 km/óra sebességgel gyalogol, ennél egy gépkocsi még lakott területen is sokkal gyorsabban halad (megengedett sebessége 50 km/óra, de autópályán 130 km/óra is lehet). Mégis praktikus néha gyalogolni. Például azért, mert nem kell parkolóhelyet keresni, vagy busz- és vonatjegyet venni (sorba állni, pénzt költeni), akkor és ott állunk meg, ahol és amikor akarunk, nem csak aszfaltos úton haladhatunk, és igaz, hogy gyalog nem juthatunk túl messze, de a látnivalókat csak gyalog lehet igazán felfedezni.

Ha észrevesszük a természet apró szépségeit, amit egy gyorsan mozgó járműből nem vennénk észre, akkor már egy lépéssel közelebb kerültünk a környezettudatossághoz. Ha ezeket igyekszünk megvédeni, az a következő lépés. Még tovább haladunk a környezettudatosság felé, ha gyaloglás közben a tájba nem illő tárgyakat is észrevesszük, pl. a fán “termő” nejlonzacskót, és még egy lépés a környezetbarát életmód felé, ha teszünk is ellenük.

Így védik a gyaloglók a környezetet.

A térinformatikai világnap nem kifejezetten környezetvédelmi nap, de mégis kapcsolódik a környezetvédelemhez. Én pl. térinformatika szakirányon végeztem a környezetmérnöki szakon.

A térinformatika a térbeli tárgyak, események, térképek számítógépes feldolgozásáról, elemzéséről szól és ez a környezetvédelmi modellezés alapja. Térinformatikai feladat pl. meghatározni egy védett növény élőhelye körül előírt szélességű védő sávot, vagy kijelölni pl. egy hulladéklerakó helyét a térképen (településtől, úttól, vízbázistól, védett területtől, stb adott távolságra, megfelelő alapkőzeten). Ehhez pl. kell egy térkép az utakról, egy a településekről, egy a vízbázisról, egy a védett területekről, egy az alapkőzetekről, mindegyiken ki kell jelölni a megfelelő területeket, és ez után egy tárinformatikai szoftver segít kijelölni mindezek közös részét, ahol megépülhet a lerakó.

A környezetmodellezés a környezeti hatások időbeli változásairól szól. Ennek is térinformatika az alapja, mert a szennyezések térbeli és időbeli terjedését vizsgáljuk a modellezés során. (Környezetmodellezési kérdés pl. hogy ha egy gyár 20 évig folyamatosan üzemel, akkor a gyárkéményen kibocsátott szennyeződések honnan hova jutnak, és hol milyen koncentrációban lesznek 1, 5, 10 vagy 20 év múlva, vagy esetleg 1, 5, 10 20 évvel a gyár bezárása után.) Ezeket az eredményeket pl. az új létesítmények engedélyezéséhez szükséges környezetvédelmi hatásvizsgálatokhoz használják.

Ezért fontos a környezetvédelemben a térinformatika.

Kép: http://www.programturizmus.hu/images/upload/big/ajanlat/allatok/balaton-felvideki-nemzeti-park/728-gyaloglas-vilagnapja-bakonybel.gif

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.