Főoldal » 2013 a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve

2013 a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A 2013-as év a Vízügyi Együttműködésesek Nemzetközi Éve az ENSZ Közgyűlésének 2010-es határozata értelmében. A nemzetközi év célja, hogy felhívja a figyelmet a növekvő vízigény és használat következtében szükségessé váló nemzetközi vízügyi együttműködésekre. Az év ezen kívül kiemelten fogja kezelni a víz mindenki számára való hozzáférhetőségének kérdéskörét is.

Jelenleg a világon több mint 1,1 milliárd ember nem jut friss ivóvízhez, és két milliárdan élnek nem megfelelő higiéniai körülmények között, ami évente 5 millió ember halálát okozza. Elsősorban a gyermekek esnek áldozatul a szomjúságnak és a vízben terjedő fertőzések miatti megbetegedéseknek – amelyek megelőzhetőek lennének – elsősorban a fejlődő országokban, illetve Afrikában.

A vízügyi együttműködésnek számos dimenziója van, amely tartalmazza a tudományos, kultúrális, társadalmi, gazdasági, politikai és oktatási aspektusokat is.

Az ENSZ vízzel foglalkozó szakosított szerve (UN-Water) az UNESCO-t bízta meg a nemzetközi év koordinálásával és megünneplésével. Az UNESCO hivatalosan, ünnepi keretek között a nemzetközi évet 2013. február 11-én indította útjára. A nagyszabású eseményen számos elismert szakember, közéleti személyiség vett részt.  További információk az UNESCO hivatalos honlapján érhetők el. Egyébként az ENSZ 8. millenniumi fejlesztési célja is a környezeti fenntarthatósághoz és az ivóvízhez kapcsolódik. 2000-től 2015-re felére csökkentik azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.

A vízkészletekkel körültekintően és takarékosan kell bánnunk, mert az éghajlatváltozás a kutatások és előrejelzések szerint sok helyen, a mérsékelt övben is jóval szárazabb időjárást hoz majd.

Források: watercooperation2013.org, unwater.org.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.