Főoldal » 2013. augusztus hónap cikke: 4 nap alatt megolvadt a grönlandi jég 97%-a! – Interjú a cikk szerzőjével, Joó Szilviával

2013. augusztus hónap cikke: 4 nap alatt megolvadt a grönlandi jég 97%-a! – Interjú a cikk szerzőjével, Joó Szilviával

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Július végén meghirdettem egy versenyt augusztus hónapra: A hónap cikke, a hónap bloggere. A hónap bloggerét, Garay Klárát már bemutattam egy korábbi cikkemben. A hónap cikke: “4 nap alatt megolvadt a grönlandi jégfelszín 97%-a!“, szerzője: Joó Szilvia. Vele készült ez az interjú.

– A hónap cikke: “4 nap alatt megolvadt a grönlandi jégfelszín 97%-a”. Mire gondoltál, amikor ezt a cikket írtad?

– Nagyjából arra, hogy a klímaváltozás és következményei egy olyan téma, ami mindenkit érint, és nem tűr halasztást: nem lehet több kifogás a beavatkozás és az üvegházhatású gázok csökkentésének halogatására (amihez rendelkezésre állnak a szükséges technológiák).

– Milyen érzés, hogy te írtad a hónap cikkét?

– Nagyon örültem neki.

– Számítottál-e rá, hogy a te cikked lesz a legnépszerűbb?

– Nem számítottam rá, nagyon sok jó cikk jelenik meg az oldalon. 

– Szerinted minek köszönheted, hogy mindkét augusztusi cikked bekerült a Felsőfokon Hírlevélbe?

– Szerintem valószínűleg annak (bár erről igazából a szerkesztőséget kellene megkérdezni), hogy az egyik olyan téma, a grönlandi jégolvadással kapcsolatos cikk, ami tulajdonképpen mindenkit érint, mindenkinek az életére hatással van, még akkor is, ha vannak akik erről nem vesznek tudomást. Másrészt a “Környezetvédelmi biotechnológiai verseny innovatív start-up cégeknek” című cikk és a benne említett pályázat segíthet azoknak az induló vállalkozásoknak, akik környezetvédelmi, biotechnológiai területen kezdenek vagy kezdenének dolgozni, és megvalósításra váró innovatív technológiával vagy termékkel rendelkeznek.

– Az összes eddigi cikked közül melyikre vagy a legbüszkébb és miért? (Lehet régebbi cikk is.)

– Talán “Az ivóvíz előállítása levegőből innovatív szélturbinával” című cikkre (https://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/05/01/ivoviz-eloallitasa-levegobol-innovativ). Egyrészt a témája egy nagyon érdekes technológia megvalósításáról szól, ami egyszerre két környezeti problémán is segít, másrészt ahogy néztem, erre több másik weboldal is hivatkozik.  

– Általában van-e valamilyen célod a cikkeiddel? Ha igen, mi az?

– Több célom is van, ezért különböző jellegűek is a cikkek. Egyrészt nagyon sok hasznos, innovatív környezetvédelmi technológia, megoldás létezik, ami nem annyira ismert, és ezekről szívesen írok, hátha valaki kedvet kap a megvalósításhoz. 

Másrészt a hazai általános médiában (nem itt a blogmagazinban!) a környezetvédelmi témájú cikkek legnagyobb része inkább borúlátó, a problémákon rágódik anélkül, hogy a megoldásokat, szükséges tennivalókat megemlítené vagy kifejtené, és ez szerintem nem jó. Azt gondolom, hogy azzal lehet előrelépni, ha megmutatjuk azt, hogy mit lehet és mit kell tenni, és ez mind a magánemberek, mind a vállalatok szintjén zajlik. Erre jók azok a cikkek, amelyek valamilyen pozitív példát mutatnak be, hogy máshol mit és hogyan valósítanak meg. 

– Szerinted milyen szintű és témájú cikkekre van a legnagyobb igény a szakterületen?

Úgy látom, hogy az érdeklődő szintűeket olvassák a legtöbben, de a szakmázó szintűeknek is megvan a közönsége. A témát nagyon nehéz szerintem behatárolni, van akit az energiatermelés, hulladékgazdálkodás érdekel, van akit inkább a környezettudomány vagy a természetvédelem. 

Például régebben írtam egy cikket a szárazföldi teknősök tartásáról, (https://www.felsofokon.hu/kornyezetvedelem-es-kutatas-fejlesztes/2012/04/14/mire-vigyazzunk-a-teknos-tartasnal) amiről azt gondoltam, hogy valószínűleg kevés embert érdekel majd, de meglepetésemre erre érkezett a legtöbb hozzászólás, és benne van a blog 3 legolvasottabb cikke között. Ezt a cikket azért írtam, mert sok teknős pusztul el a helytelen tartás miatt, ami sok esetben az ismeret hiányából fakad. Ebben a témában nincs olyan sok könyv és irodalom, mint ami a kutyákkal, macskákkal, madarakkal kapcsolatban elérhető, és sok vegyes állatkereskedésben is keveset tudnak ezekről az állatokról. 

– Mások augusztusi cikkei közül melyiket ajánlanád és miért?

Augusztusban talán a Mennyire zöld város Veszprém? – 1. rész: A veszprémi szél, valamint a A német környezetvédelem- 2. rész című cikkek tetszettek a legjobban.

– Van-e kedvenc szerződ a környezetvédelem szakterületen? Ha igen, ki ő és miért kedveled?

Nehéz lenne egy valakit kiragadni. Szőke Zoltán nagyon érdekes sorozatot ír a német környezetvédelemről, Garay Klára a blogjában olyan dolgokra is felhívja a figyelmet, ami fontos (például az invazív fafajok témája), de ritkán írnak róla máshol. Régebben Kincses-Demeter Mónika és Hajdú Roland többet írtak, szívesen olvastam az ő írásaikat is.

– Van-e kedvenc szerződ a blogmagazin más területein? Ha igen, ki ő és miért kedveled?

Másik szakterületen Antics Kati Gyógy- és fűszernövények című blogja a kedvencem. Nagyon hasznos, tartalmas cikkeket ír egy olyan témában ami engem is régóta érdekel, mert én is szoktam gyógynövények segítségével gyógyulni. Emellett például Kollát Gyula A világ turistaszemmel blogját is szívesen olvasom, mert sok szép helyet lehet így – ha nem is meglátogatni – de valamennyire megismerni.

– Mit tanácsolnál a kezdő cikkíróknak, hogy ők is képesek legyenek megírni a hónap cikkét?

Nekem a blogba fel van telepítve egy ingyenes mérőeszköz, a Google Analytics, ami a hozzászólások mellett további statisztikákat ad arról, hogy milyen cikkeket olvastak szívesebben az olvasók, melyikkel töltöttek több időt, mit találtak érdekesebbnek és mit nem. Így ez is segít abban, hogy javítsak az írásokon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.