Főoldal » 2013. Föld napja a Városligetben

2013. Föld napja a Városligetben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2013-ban is folytatódott Zugló virágosítása. Papcsák Ferenc hivatalba lépése után az első, legkedvesebb meglepetésem a sok szépülő park volt.

Sok program, támogatás, egy kiváló kerületi kertész, megújuló Bosnyák tér…úgy tűnt, hogy semmi nem állhat a boldogságunk útjába.

2012-ben azonban már lehetett tudni, hogy beépítik a Városligetet.

Polgármesterünk azonban rendületlenül folytatta a szépítését.

Az 56-osok tere mögött (ez a RONDÓ), egy gyerek-, és kutya sétáltatására, futtatására alkalmas zöld területen, ( vezérkép) a Föld napjára feltörték a (kikopott, hézagos) gyepet és hatalmas virágágyást készítettek az egynyári növényeknek.

[token node title-raw]

Kiderült, hogy az egynyáriak az árvácskák lesznek.

Tudom, hogy a gyep gondozása sokkal olcsóbb, mint az egy nyáriaké ( és főleg géppel végezhető), de az árvácska mindent kibír, nincs probléma.

Április 20-án aztán Guinness rekord dőlt meg a Ligetben: 21 ezer árvácskát ültettek ki. ( Nem tudom, hogy hitelesítették-e? Számomra közömbös. Nem élek a rekordok bűvöletében.)

[token node title-raw]

Nagyon szép lett!

Egy hónap múlva már a gyomok uralkodtak a gazdag, friss, tápanyag dús talajban.

[token node title-raw]

Akinek van kertje, tudja, hogy trágyázás után nemcsak a virágok lesznek szebbek, hanem a gyomok szaporodása, növekedése is várható. A gyomlálás pedig csak kézzel végezhető egy sűrűn teleültetett ágyásban.

2 hónap múlva az árvácskák mentek a szemétbe( de nem csak itt, hanem végig a Koós Károly sétányon is), jött a következő virág-generáció.

[token node title-raw]

Nagyon szép lett az is. ( Elképzelem, mennyibe kerülhetett ez a címlapfotó!).

A Rondó tölgyfa-sorai között álló, korhadt, hiányos, töredezett padok szép színes ruhát kaptak a szponzor cégeknek köszönhető és az önkéntesek munkája nyomán.

[token node title-raw]

[token node title-raw]

És nem csak itt, hanem a Tolsztoj Leó sétányon is lecsiszolták, lefestették az ülő alkalmatosságokat. Nem szaggatja többé a harisnyákat, pulóvereket, gusztustalan firkák nem borzolják a jó érzésű járókelők idegrendszerét.

Hanem, a Rondó útjaira visszakanyarodva lehervadt az arcomról a boldogság.

1. az ókori rómaiak is tudták, hogy az utakat ki kell emelni és domború hátura kell alakítani, hogy a víz lefolyjon róla és ne összegyűljön benne. Az a teknő, amiben vizet gyűjtenek. Vagy hordó.

2. A murvában nem lehet járni, hacsak nem akar az ember fogyókúrázni és nehezített terepen visszafelé haladni. A parkhasználók nem akarnak…hát mellette a füvön járnak…azaz kikoptatják, sétálnak maguknak egy másik körutat.

[token node title-raw]

Nem örülök tehát ennek a flancos fehér sétánynak sem én, sem a kutyások, sem a babakocsit tolók, sem a biciklisek. Szépnek szép, és biztosan drága is volt, de az átadó ünnepi fotózáson kívül más értelme nem volt.

      A 2013. föld napi ünnepség volt az első faültetési esemény, ami megkeseredett a számban. Pedig az Olof Palme sétány platánsorának hézagait pótolták! A fasorba illő, fiatal platánokkal. Remény költözött a szívembe: hátha ez a fasor megmarad? Hátha meggondolják magukat és mégsem irtják ki, hanem megőrzik, gazdagítják, a jelenleg 99 fából álló fasort. A faültetés arra is jó, hogy a valóságos terveinket elfüggönyözzük a park-használók elől? Nem tudom.

      Ami aztán végleg értetlenné tett, az a kiültetett fák mellé telepített márványtábla. Rajta plexi(?) lapokra festve az ültető cég neve. ( vagy 20)

 [token node title-raw]

Értem én, hogy nem a fa a lényeg,

hanem a dicsőség….

de mégiscsak visszatetsző.

Nekem.

Nekem elég lett volna másnap az újságban elolvasni, hogy kinek köszönjem meg.

Alázatos és hálás városlakó vagyok. Sajnos néhány városlakót gonosz gondolatokra sarkalltak a táblák. Nem tudom, hogy eltörtek, vagy lekopott róluk a festék, de rövidesen lecserélték a szép átlátszó táblákat egy –egy műanyag lapra.

[token node title-raw]

Márványtáblán műanyag lap hirdeti a fővárosi szolgáltató cégek dicsőségét.

[token node title-raw]

[token node title-raw]

Volt olyan fa, amit egyenesen két cég ültetett…több a tábla, mint a fa…

[token node title-raw]

Nem sokáig, mert az időjárás viszontagságai miatt előbb csak a ragasztó engedett el, majd a táblák is töredezni kezdtek.

A jobb érzésű városlakók próbálták megmenteni, legalább a műanyag lapot.

[token node title-raw]

Ma már csak a márványlapok szerénykednek a fasorban. Aki a történetet nem ismeri,  törheti a fejét, hogy  Pesten miért ültetnek márványtáblát is a fa mellé?

Én híres nagy Zsugori vagyok! Mindig a pénzen jár az eszem. Mennyi facsemetét lehetett volna ültetni a márvány és a váltakozó táblák árából?

És a murváéból? És az árvácskáéból? Mert egy-két évre létrehozni egy méregdrágán fenntartható néhány négyzetmétert egy címlap-fotózásért….hát ez nekem sok.

Kíváncsian várom, hogy amikor az utakat áthelyezik, vajon elviszik a fákat is és a táblákat is?

Vagy hazaviszik az ültető cégek vezetői, hogy otthon díszkertjükben emlékezzenek rá: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Városliget……..

Amit a fent említett, szeretett polgármesterünk ajánlott fel állami beruházások megvalósítására, beépítésére..

„A szerelemnek múlnia kell, ha múlik, annak fájnia kell”….

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.