Főoldal » 2013. szeptember hónap cikke: Logóváltás a Nemzeti Parkoknál – interjú a cikk szerzőjével, Lenner Ádámmal

2013. szeptember hónap cikke: Logóváltás a Nemzeti Parkoknál – interjú a cikk szerzőjével, Lenner Ádámmal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2013. szeptemberében a hónap cikke: Logóváltás a Nemzeti Parkoknál. A cikk szerzője Lenner Ádám. Aktív természetvédelmi blogger, aki régóta ír nálunk, viszonylag ritkán, de akkor jót. Mindig szívesen olvasom a cikkeit, és jó tudni, hogy vannak még ilyen emberek, akik ennyir elötelezettek a természetvédlem iránt. Vele készült ez az interjú.

 • A hónap cike: “Logóváltás a Nemzeti Parkoknál”. Mire gondoltál, amikor ezt a cikket írtad?

Angliából hazatérve szembesültem a Nemzeti Parkjaink arculatváltásával. Őszintén megvallva nem tetszettek az új logók. Az OMÉK-on találkoztam többek között a Fertő-Hanság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkok standjával is. Hosszas beszélgetés után kezdtem csak elfogadni az új logók eszméjét. Ezek után jött az ötlet, hogy ezt másokkal is megosztom, mivel több természetvédelmi fórumon is folytak a találgatások és a nem tetszés kifejezése a téma iránt.

 • Milyen érzés, hogy te írtad a hónap cikkét?

Nagy öröm, hogy a hónap cikke írója lehetek. Annyira, mint amikor a kiváló blogger címet kaptam tőletek.

 • Szerinted beválhatnak az új logók? Vagy jobbak voltak a régiek?

Őszintén megvallva nem tudom. A természetvédők körében az elégedetlenség még mindig tapasztalható, mivel a Lisztes kankalin eltűnése a Balaton-felvidéki Nemzeti Park logójából rosszat sugall. Az átlagember számra viszont lehet, hogy jobb az új logó, ami fontos, mivel az ökoturizmus egyre népszerűbb és ebből tartják fenn magukat.

 • Szerinted minek köszönheted, hogy ez a cikk a hónap cikke?

Szerintem nem ez a legjobb cikkem, azonban ez a téma az, ami mindenkit érdekel.

 • Te gyakran és sokat vagy külföldön. Nem nehéz így követni a magyar természetvédelem híreit? Tervezed, hogy egyszer végleg visszatérsz Magyarországra?

Igen, jelenleg is az Egyesült Államokból, azon belül Dél-Dakotából írom ezen sorokat. Előtte pedig Angliában kertészkedtem négy hónapig. Jelenleg húsmarhákkal foglalkozunk párommal egy éven át. A tapasztalatszerzésnek most van itt az ideje. Szeretnénk, és komoly terveink is vannak, hogy a földgolyón eljutunk még pár helyre tanulni. Nagyon fontos az agrárium megértése napjainkban, mivel mind a természetvédelemhez mind a mindennapi életünkhöz szorosan kapcsolódik az agrárvilág. A híreket pedig az interneten próbálom követni. Létre is hoztam egy facebook oldalt „Természet szolgálatában” címmel, amit majd ezren kedveltek bő egy hónap alatt. Itt cikkeim és fotóim mellett mások írásait is közzéteszem. Ha érdekel a körülötted nyüzsgő élővilág, szeretnél tanácsot kérni természetvédelmi témákban, vagy csak épp felvidítanak a természetfotók, keresd az oldalt. Hazámat elhagyni végleg sosem szeretném. Amint végzek a tapasztalatszerzéssel, hazatérek és a megszerzett tudással próbálom gyarapítani Magyarország értékeit.

 • Az összes eddigi cikked közül melyikre vagy a legbüszkébb és miért? (Lehet régebbi cikk is.)

A „Rágcsálók réme” című cikkemet nagyon szeretem. Ez megjelent a Természet Búvárban, a National Geographic magyarországi weboldalán, az Élet és Tudomány 2012. LXVII. évf. 48. számában címlapfotó lett és a Felsőfokon is olvasható. Életre szóló élmény volt négy hónapon át figyelemmel kísérni a vércse család mindennapjait.

 • Általában van-e valamilyen célod a cikkeiddel? Ha igen, mi az?

A cikkírásaim célja a kikapcsolódás mellett, mások inspirálása, boldoggá tétele és szemléletformálása egy jobb, élhetőbb világ felé.

 • Szerinted milyen szintű és témájú cikkekre van a legnagyobb igény a szakterületen?

Fontosnak tartom a közérthető, mindenkinek szóló cikkeket.

 • Mások szeptemberi cikkei közül melyiket ajánlanád és miért?

Sajnos az amerikai tréningprogram szervezése rengeteg időmet emésztette fel, így nem volt időm figyelemmel kísérni a szeptemberben megjelent cikkeket.

 • Van-e kedvenc szerződ a környezetvédelem szakterületen? Ha igen, ki ő és miért kedveled?

Kedvenc szerzőm nincs, azonban nagyon sokszor ragad meg egy jól sikerült írás, amiből sokat tanulok.

 • Mit tanácsolnál a kezdő cikkíróknak, hogy ők is képesek legyenek megírni a hónap cikkét?

Járjanak nyitott szemmel, legyenek naprakészek és a témát írják meg érdekfeszítően. Nálam egy cikk megszületésének lépései vannak. Először is egy jól sikerült fotó elengedhetetlen, másodsorban pár napig hagyom érlelődni magamban, majd többszöri formálgatás, igazítás után engedem a nagyvilágba. Van, hogy egy mondat miatt több tíz oldalt is el kell olvasnom. Minden cikkem számomra egy külön alkotás. Nem szeretek kapkodni, sietni velük.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.