Főoldal » 2014. Nőnap a Ligetben és gondolatok múltról, jövőről

2014. Nőnap a Ligetben és gondolatok múltról, jövőről

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szombaton, a verőfényes napsütésben sok század magammal a Városligetben frissítettem fel az agyamat, tüdőmet, lelkemet….és gondolkodtam a Ligetről, a jövőről, a múltról. Nem tudom és nem is akarom elképzelni, hogy mindez egyszer eltűnik.

A hömpölygő tömeget látva emlékezetembe idéztem, milyen érdekességeket hallottam nemrég a Kévés Galériában.

[token node title-raw]

Font Erzsébet szerint ingatlan leltárt kellene készíteni és az üresen álló értékes ingatlanok, telkek hasznosításáról dönteni. Addig nem építeni újakat, amíg ezek sorsa nem rendeződött. Az értékes, használaton kívüli területekről az urbanisták, a lelkiismeretes építészek, környezetvédők, közlekedési szakemberek szakmai összefogására, tervező munkájára van szükség.

Encz Géza szerint a Vár kiürül, ha a Nemzeti Galériát kiköltöztetik, és egy sokkal kisebb helyen fog kumulálódni a látogatók sokasága…a Városligetben. Holott a Várba magáért a várért, a panorámáért is mennek nagyon sokan.

( Csak én teszem hozzá: a Dózsa György Ajtósi sarkon jobb, méltóbb helyen lesz? Jobb lesz nekünk és a turistáknak, ha a sportpálya helyén fognak sütkérezni a látogatók? Hoz ez több bevételt a városnak, ha nem a várban, hanem a Ligetben lesz a Galéria? ..)

( Vagy a Néprajzi múzeum látogatói boldogabban fognak sétálni a Hermina úton, mint a mostaniak a Kossuth téren? Hányszor hány milliónak kell milyen áru jegyet venni, hogy megtérüljön a „beruházás”?)

Körmendy Imre megszólalását is nagyon sokan várták. Akik kevésbé követték az eseményeket, nem tudtak róla, hogy mi mindent tett a Magyar Urbanisztikai Társaság a múzeum negyed elhelyezésének újra gondolásáért. A projekt indításakor tartottak vita estet a MUT székházában. Ők ugyanis nem látták bizonyítottnak, hogy szükség van erre a beruházásra, a Városligetbe kellene építkezni és nem egy barna zónába, hiányoznak az előzetes hatástanulmányok, szakértői egyeztetések. Nem vették figyelembe az aggályaikat.

A MUT és tagsága, tiltakozásul, nem vett részt a (szerintem jól fizető) ötletpályázati bíráló bizottságban.

2013. végén Papcsák Ferenc javaslatára a parlament elfogadta a Városliget törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az Országos építési szabályokat ne tekintsék érvényesnek a Városliget beépítése kapcsán. Plusz lehetővé teszi, hogy a Városliget osztatlan közös tulajdonban lévő területét az egyik tulajdonos, (a magyar állam), építési területnek tekintse, a maga hasznára fordítsa, a másik két tulajdonos megkérdezése nélkül ( Zuglói önkormányzat és a Főváros).

Mindezekért Áder János köztársasági elnöktől azt kérte, hogy a törvény aláírása előtt kérjen az Alkotmánybíróságtól előzetes normakontrollt. Nem kért. Aláírta.

A MUT az Alapvető jogok biztosához fordult, hogy nem sérült-e a lakosság joga az egészséges környezethez és a közügyekben való részvételhez…..most itt tartunk.

Mit lehet még tenni?

Dr M Szilágyi Kinga: tárgyszerűen ismertette a 2013. októberi parkhasználati szokások vizsgálatának eredményét. 10 ezer fő kérdőíves vizsgálata alapján kiderült, hogy a Ligetbe látogatók elsődleges célja a mindennapos rekreáció, kikapcsolódás. Októberben egy nem túl kellemes hétköznapon 7 500, hét végén 15 ezer fordul meg ezen az 1 négyzetkilométeren.

Megkérdezték a látogatókat, hogy mit tartanak a Városliget legfőbb értékének. A válaszok: Kellemes, természet közeli hely, növényzet, idős, hatalmas fák…és a történelmi környezet.
[token node title-raw]

Remélem, hogy rövidesen elkezdődik a késő tavaszi, nyári felmérés, amiből végleg kiderül, tarthatatlan az az állítás, hogy a Városliget alul hasznosított. A VI. és a VII. kerület olyan intenzíven beépített, hogy innen jön a legtöbb látogató. De a város legtávolabbi részeiről is folyamatosan érkeznek a kikapcsolódni, biciklizni, sétálni vágyók, lakcímtől függetlenül a környező iskolák tanulói, a vakok, a mozgásérültek, az idősek, a kis és nagyobb gyerekes családok, szerelmesek és magányosok.

Ez a zöldterület egyszerűen a város lakosságának testi, lelki egészségét szolgálja. Várjuk a tavaszi-nyári vizsgálatot, amikor is dupla, tripla látogatószámokat produkál a Liget. Önmagában ez elég lenne a tervezet leállítására.

Kévés Györgytől arról értesülhettünk, hogy a múzeum liget tervezésében nem vehetnek részt azok a hazai építészek, akik betöltötték a 65 évet.

….mi pedig itt sétálunk a Ligetben, senki nem tud semmit, nem sejt semmit, mindenki nyugodt, békés, hiszen 200 éve itt van a Liget, mindig is itt lesz.

 Ha találnánk 150 milliárd forintot…biztosan nem arra költenénk, hogy elpusztítsuk.  Maradjon közpark a Városliget!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.