Főoldal » 25 évig bírja az új csodavillanykörte

25 évig bírja az új csodavillanykörte

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hát igen. Minden így kezdődik, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ahhoz hogy hozzájussunk, aztán pár év múlva “fillérekért dobálják” utánunk miután már elterjedt…

Kereskedelmi forgalomba került az amerikai energiaügyi minisztérium Bright Tomorrow Lighting Prize versenyét megnyerő világítótest, a Philips ledes villanykörtéje. A pályázaton a jövő fényforrását keresték, a fő szempontok az energiatakarékosság, a környezetbarát gyártás és működés voltak.

A Philips díjnyertes villanykörtéje a hagyományos izzószál helyett fényemittáló diódát, azaz ledet használ, és egy 60 wattos égőével egyenértékű fényt bocsát ki hatodannyi energiafogyasztással, írja az index.hu. A fénye a tesztek szerint sokkal természetesebb, és szembarátabb, mint az izzóké szokott lenni, és a gyártásakor is elkerülik a mérgező és veszélyes anyagok használatát. A hatékonyságát az alacsony fogyasztás mellett a kiugró élettartam adja: a cég 25 évnyi üzemidőt garantál, mielőtt a körte kiégne. Ez évi átlagban villanykörténként hat dollár (nagyjából 1300 forint) megtakarítást jelent, ami az energiaügyi minisztérium számításai szerint csak az USA-nak évi 3,9 milliárd dollárt hozna, ha az ország minden 60 wattos villanykörtéjét lecserélnék. Ezen túl pedig 20 millió tonnával kevesebb lenne az éves szén-dioxid-kibocsátás is. Egy ilyen átálláshoz azonban mélyen a zsebbe kellene nyúlni: egyetlen égő 49,97 dollárba, vagyis ből 11 ezer forintba kerül – bár ha hihetünk a reklámnak, alig több mint nyolc év alatt behozza az árát az alacsonyabb villanyszámlával. Egyelőre csak néhány New York-i márkaboltban kapható, de online is lehet rendelni belőle.

Forrás: www.alternativenergia.hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?