Főoldal » 250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv !

250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv !

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium új pályázatot hirdet: a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának támogatásával közel 250 Natura 2000 területre készülhet fenntartási terv. A költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok 2012. július 15. és augusztus 15. között igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani.

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. A Natura 2000 hálózat alapja az 1979-es madárvédelmi irányelvet (Birds Directive),  2009-ben felváltó kodifikált változat, valamint az 1992-es élőhelyvédelmi irányelv (Habitats Directive) . A teljes hálózat Európa szárazföldi területeinek mintegy 17%-át fedi le, ez körülbelül teljes Németország területével egyenlő.

Hazánk csatlakozásával az EU eddigi területén található 6 biogeográfiai régió kiegészült a pannon régióval, amely legnagyobb részt Magyarország területén található. A pannon biogeográfiai régióban számos olyan faj és élőhely típus található, amely az  unió területén nem fordul elő. A csak hazánk területén előforduló élőhely típusok és fajok ún. „pannonikumok” esetében különösen fontos, hogy a kijelölt területek megfelelő nagyságúak legyenek az adott élőhely típus illetve faj országos állományának vonatkozásában, hiszen fennmaradásuk az unión belül elsősorban hazánkon múlik. Ilyen a pannon régióra jellemző élőhelyek a pannon lejtősztyeppek és sziklafüves lejtők, a pannon löszgyepek és homoki gyepek, a fás élőhelyek közül a pannon gyertyános tölgyesek és pannon homoki borókás-nyárasok.

Az élővilágvédelmi irányelv mellékletén szereplő, kiemelt jelentőségű bennszülött fajaink például a magyar kökörcsin, a pilisi len, a magyarföldi husáng, a magyar vakcsiga és a rákosi vipera. A közösségi jelentőségű élőhely típusok közül 46, növényfajok közül 36, madarak közül 91, egyéb állatfajok közül 105 fordul elő Magyarországon számottevő állományban, melyek hazai állományai kapcsán területeketjelöltek ki.

A területek kijelölésekor figyelembe veendő fajok nagy részét a hazai természetvédelem már a korábbiakban is megkülönböztetetten kezelte, és a védett természeti területek kijelölésénél azok előfordulási helyei fontos szerepet játszottak (a Magyarország által javasolt fajok többsége ide tartozott). Ugyanakkor az irányelvek mellékletein szerepel jó néhány olyan faj is, melyek Nyugat-Európában megritkultak, de Magyarországon még erős állományuk létezik, és a korábbi védetté nyilvánítások során nem szolgáltak a kijelölés szempontjául (ilyen a szarvasbogár, a remetebogár, mocsári teknős, a tövisszúró gébics, az örvös légykapó, kisfészkű aszat, pannon gyertyános-tölgyes stb.). A fogyatkozó nyugat-európai állományok megerősítésében éppen a még nem veszélyeztetett kelet-európai törzsállományok még hatékonyabb védelmük révén kiemelt szerepet játszanak.

Magyarországon a Natura 2000 területek jelentős része mezőgazdasági hasznosítású. A fenntartási tervek segítik a gazdálkodókat, hogy megismerjék a terület természeti értékeit, a környezetvédelmi célokat és a gazdálkodási és területhasználati irányelveket. A kapott forrást például a területek felmérésére, szakértők bevonására, tájékoztató anyagok kiadására lehet felhasználni.

A támogatás feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött Szakmai Bizottság javaslata. A bizottsághoz a projekt- és a kommunikációs tervet, illetve a szakmai hozzáértést igazoló referenciát kell benyújtani június 1-15. között. A testület a beadási határidő lejárta után 30 napon belül értesíti a jelentkezőt a javaslatról.

A Környezetügyért, illetve a Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkárság május 9-én szakmai tájékoztató napot rendez a pályázóknak a Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahol az érdeklődők feltehetik kérdéseiket a pályázat menetéről.

Forrás:

Vezérkép:termeszetvedelem.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Natura_2000

http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/videkfejlesztesert-felelos-allamtitkarsag/hirek/uj-palyazat-250-natura-2000-terulethez-keszul-fenntartasi-terv

www.natura2000.hu

www.termeszetvedelem.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.