Főoldal » 4 nap alatt megolvadt a grönlandi jégfelszín 97%-a!

4 nap alatt megolvadt a grönlandi jégfelszín 97%-a!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A NASA műholdas mérései szerint 2012 júliusban a vártnál sokkal nagyobb mértékben, 4 nap alatt 40%-ról 97%-ra nőtt a jégfelszín olvadásának mértéke Grönlandon.

A megdöbbentő adatokat látva először azt hitték, hogy mérési hiba történt, de több műhold is megerősítette az adatokat és az extrém mértékű olvadásban a kutatók biztosak. Ez a Manhattan méretű jégtömb leszakadása óta a második nagyon szokatlan esemény.

A fenti képet a NASA készítette. Bal oldali ábra a 2012. július 8-i, a jobb oldali a 12-i állapotot mutatja. Fehérrel a jéggel borított felszínt látjuk, a sötét rózsaszín a megolvadt, a világos rózsaszín a valószínűleg megolvadt,  a szürke pedig a jégmentes területeket jelöli.  A valószínűleg megolvadt területek (világos rózsaszín) megolvadását legalább egy műhold jelezte, míg a sötét rózsaszínnel jelölt területek olvadását 2 vagy 3 műhold is megerősítette.  

A grönlandi jég felszínének fele egy átlagos nyáron természetes módon is megolvad, és a magasan fekvő területeken hamar ismét megfagy, míg az alacsonyabban fekvő partközeli széleken a tengerbe folyik. Ekkora terülten (97%) azonban még soha nem tapasztaltak olvadást a több mint 30 éves műholdas megfigyelések során. A jégtakaró Grönlandon nagyon aggasztó mértékben olvad. 

Forrás: NASA és Guardian

Kiegészítés:

A 2013-as olvadásról a lenti ábra ad tájékoztatást, ami a cikk közzététele után jelent meg az National Snow and Ice Data Center (nsidc.org) oldalán. Azt mutatja, hogy 2013-ban január 1-től augusztus 17-ig az egyes területek felszíne hány napon keresztül voltak/vannak olvadt állapotban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.