Főoldal » A biológiai sokféleség megőrzése

A biológiai sokféleség megőrzése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ember által generált változások drasztikus hatásokat okoztak az élővilágban. Mai írásommal a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. A mai cikk egy következő cikksorozatom alapját képezi.

 Miért fontos a biológiai sokféleség?

Bolygónk élővilága úgy lett megalkotva, hogy nagyon változatos legyen. Az egyensúly fenntartásához ez a változatosság elengedhetetlen és hosszú távon az élet fenntartása nem képzelhető el nélküle. A biológiai sokféleség alapot biztosít a természetes szelekció útján a változó környezethez való alkalmazkodáshoz. A biológiai sokféleségnél nemcsak a fajok sokféleségére kell gondolni, hanem az adott fajon belüli variabilitásra és az élőlény-együttesek változatosságára is.

Bizonyára nem ismeretlen az a tény, hogy a geológiai időskálán fajok mindig is keletkeztek és tűntek el, tehát elmondhatjuk, hogy a biológiai sokféleség térben és időben változik.

 Miért van veszélyben az élővilág?

Mára a Földön egyre növekszik a népesség, az igények növekednek, így ezek kielégítése nem egyszerű feladat az emberiség számára. Az ezt célzó egyre kiterjedtebb és intenzívebb emberi tevékenység (mezőgazdaság, halászat, erdőgazdálkodás, ipar, közlekedés, turizmus, energiagazdálkodás, bányászat) miatt az élővilág egyértelműen veszélybe került. A bioszféra igen sérülékeny, erre a fajok nagymértékű pusztulása hívta fel a figyelmet.

[token node title-raw]

 Miért nem mehetünk el a probléma mellett?

Első feladatunk, úgy vélem, hogy beismerjük, hogy a biológiai sokféleség csökkenésében a legnagyobb szerepet mi emberek játsszuk. Ha ezt beismerjük, akkor azt is be kell látnunk, hogy felelősséggel tartozunk emiatt az élővilágban bekövetkezett változások helyrehozatalában.

 

Milyen drasztikus változásokat okoztunk?

Az emberre sajnos jellemző, hogy környezetét teljesen kizsákmányolja. Ez elsősorban azt okozza, hogy a korábban természetes élőhelyek eltűnnek, vagy feldarabolódnak. Az eleve megváltozott környezetet további káros hatások érik, például inváziós fajok terjednek el. Mik azok az inváziós fajok és milyen káros hatással bírnak? Erről itt olvashattok. A vadon élő fajok állományai is csökkenhetnek, a vizek, talaj, és levegő szennyeződésével, a globális klímaváltozással a biológiai sokféleség egyre csak csökken. Az irónia az, hogy pont a természet adja mindazt a megújuló energiaforrást, amelyeket nap, mint nap használunk. Ha ezt figyelembe vesszük, beláthatjuk, hogy a természet pusztításával saját életfeltételeinket is korlátozzuk, veszélyeztetjük.

Szerencsére sokan belátták már a biodiverzitás fontosságát. Ezt jól példázza, hogy tizenöt éve Rio de Janeiróban nemzetközi egyezmény született a biológiai sokféleség védelméről, amelyhez hazánk is csatlakozott. Az aláírással a felek többek között olyan nemzeti stratégia és jogszabályok kidolgozására kötelezték magukat, amelyek az élővilág sokféleségének megőrzését és elemeinek ésszerű használatát biztosítják.

A biológiai sokféleség monitorozása

Hogyan követhetjük nyomon a biológiai sokféleség változását? A biológiai sokféleség monitorozásával. Először is tisztázzuk mit jelent a monitoring. A monitoring rendszeres időközönként végzett felmérés, melyeket előírt szabványok szerint végzünk. Azért végezzük, mert képet szeretnénk kapni az élővilág állapotáról és a változások irányáról. Ezt hosszú távú, folyamatos, ismételt megfigyelésekkel lehet megvalósítani.

[token node title-raw]A biodiverzitás monitorozásánál kiválasztunk élőlényeket, életközösségeket és természetes állapotukban bizonyos sajátosságaikat hosszú időn keresztül megfigyeljük, nyomon követjük. A természetes állapot megfigyelése viszonyítási alapot ad nekünk a természetestől eltérő viselkedések felismeréséhez, értelmezéséhez.

A monitorozásunk célja lehet valamilyen ismert vagy előre jelzett környezeti változás élővilágra gyakorolt várható hatásának vizsgálata, mint pl. a klímaváltozás. Tekintettel a fajok és élőhelyek rendkívül nagy számára, persze mindent mindenhol monitorozni nem tudunk és egyben értelmetlen is.

A biológiai sokféleség megőrzése tehát elengedhetetlen a mai világban, minden tevékenységünknél figyelembe kell venni ennek megőrzését. Következő cikkemben fogom bemutatni hazánkban létrejött, az egész világ számára példaértékű, biodiverzitás-monitorozó programját.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.