Főoldal » A bioszféra-rezervátumok

A bioszféra-rezervátumok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A bioszféra-rezervátumok fő rendeltetetése a természeti értékek védelmén kívül, az ember és a természet kapcsolatának javítása. Olyan nemzetközileg elismert területek, melyek a gazdasági fejlődés fenntarthatóságát, a természeti javak megfelelő használatával biztosítják. Példaértékű gazdálkodás folyik ezeken a területeken mely, mint egy modell mutatja be a „másképp is lehet” filozófiát.

 

A bioszféra-rezervátumok három fő célja közt szerepel a megőrzési funkció, ami az élőhely és életközösség sokféleségét és genetikai sokszínűségét hivatott biztosítani, a fejlődési funkció, ami a fejlődés fenntarthatóságát és a hagyományok megőrzését segíti és végül, de nem utolsó sorban pedig a kutatási és oktatási funkció, amely a monitorozást, a tudományos kutatásokat és az ismeretterjesztést biztosítja.

 

A bioszféra-rezervátumok felépítése három részre bontható. Ezeket övezetesen képzelhetjük el, de mindenképp egészként gondoljuk a területre, ne pedig mint különálló zónákra, ugyanis az övezetek kialakítása is pont az egész rendszer védelmét szolgálja. Ezek az övezetek csak együttesen tudják megfelelően ellátni feladatukat. A legbelső zóna a magterület, amely szigorú védelmet élvez és csak különleges (például tudományos kutatás) esetben engedélyezhető a belépés. A magterületet egy úgynevezett puffer zóna vagy védőövezet veszi körül, amelynek mint a neve is sugallja a magterület védelme, a veszélyeztető tényezők felfogása az elsődleges feladata. Ezeken a területeken már folyhat emberi tevékenység (ökoturizmus, növényzet kezelése), de csak a természetvédelmi érdekekkel összhangban. Végül a külső zóna az átmeneti övezet, ahol már akár mezőgazdasági és egyéb emberi tevékenység is folyhat és fő rendeltetése a gazdálkodók és a védelmi szervek közötti együttműködés megteremtése, és a természeti erőforrások fenntartható használatának bemutatása.

 

Magyarországon öt bioszféra-rezervátum található, az Aggteleki Bioszféra-rezervátum, a Fertő-tavi Bioszféra-rezervátum, a Hortobágyi Bioszféra-rezervátum, a Kiskunsági Bioszféra-rezervátum és a Pilisi Bioszféra-rezervátum. A bioszféra-rezervátumok felügyelete és természetvédelmi kezelése az érintett nemzetipark-igazgatóságok feladata. A területeket 10 évente kell felülvizsgálni, ez Magyarországon legutóbb 2006-ban történt meg. Egy újabb rezervátum létrehozásáról írtak alá szándéknyilatkozatot 2011-ben, ami azonban nem csupán Magyarországra, hanem további négy ország területére terjed ki. A Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum létrehozása alapvető funkcióin felül erősítheti a természetvédelmi együttműködést azon országok között, amelyekre területe kiterjed.

 

Felhasznált irodalom:

1,  http://www.termeszetvedelem.hu/bioszfera-rezervatumok-unesco-mab

2, http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=27059/

Oláh Vilmos

2011

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.