Főoldal » A CERN budapesti számítógépközpontjáról számokban

A CERN budapesti számítógépközpontjáról számokban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelemhez nem közvetlenül – ám valahol a környezethez kapcsolódó, a különböző médiákban közreadott hírről. Megnyitották és teljes egészében átadták Magyarország legfejlettebb számítógépközpontját a Wigner Fizikai Kutatóközpont csillebérci telephelyén. A szerverparkban a genfi székhelyű CERN részecskefizikai kutatóintézete számára végeznek adattárolást és adatfeldolgozást.  Erre az építkezésre – bővítésre szüksége volt a CERNnek és nem helyszűke miatt (mert nem fér el az eddigi komputerközpontjában több gép), hanem azért, mert túlmelegszik a szervergépeket befogadó fűtetlen, hatalmas csarnok. Továbbá azért, mert túl drágán kapták az elektromos áramot a közeli francia atomerőműből. A CERN 2011-ben írta ki a pályázatot, melyre 30 érdeklődés és 14 pályázat érkezett. Ezt nyerte meg a MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet. 

Érdekességképpen további számokat, adatokat szeretnék “közzétenni” a megjelent hírekből.

Az adatközpont területe 2000 négyzetméter, az első 300 négyzetméteres egysége tavaly december végére elkészült. A CERN és a Wigner szakemberei pedig januárban elkezdték az informatikai egységek beüzemelését. Már akkor rendelkezésükre állt a Genf és Csillebérc között létesített 100 Gbit/sec sávszélességű információs kapcsolat. A most átadott teljes komplexum 8,5 Mrd. forintba került, annak ellenére, hogy nem kellett új épületet felhúzni. Az összegben természetesen a számítógépek nincsenek benne, várhatóan 100-200 ezer számítógép üzemel majd itt, és ezeket a CERN szerzi be olyan 40 Mrd. forintnak megfelelő összegért.

Amit be kellett építeni többek között:  100 km optikai kábel, 40 km rézkábel, a szünetmentes áramforrásokhoz pedig 2800 darab akkumulátor és a dízelgenerátorok üzemeléséhez 14 köbméteres gázolajtartályt építeni. Az épület elektromos teljesítményfelvétele 7 megawatt. A rendkívül nagy hőmennyiséget termelő számítógépes rendszer hűtését 80 köbméter hűtőfolyadék végzi.

[token node title-raw] 

Várhatóan két év múlva éri el az adatpark CERN-es projektje a végleges 70 petabájt (hetvenezer terabájt) adattároló kapacitását. 

felhasznált anyagok, cikkek:

NOL- Budapestre költözött a CERN agya

origo – Megnyílt a CERN budapesti agyközpontja

fotó: Hajdú D. András

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.