Főoldal » A fehér gólya

A fehér gólya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Felszeretném hívni a figyelmet egy általunk közkedvelt madárra, amely mellett természetesen megyünk el és szinte tavasztól – nyár végéig  tartozik a lakókörnyezetünkhöz. Kevésbé tudatosodik bennük, hogy Magyarországon fokozottan védett! Tudnunk kell hogy hosszú távú vonuló Európából Afrikába menet tizedelődnek, predátorok és akár ember által is. Mivel két kontinensen is él egy év alatt így nehezebb megállapítani a fajszámuk csökkenésének okait, de a monitoring programok alátámasztják számuk gyengülését.

 

Engedjék meg hogy bemutassam a madarat

Család: Ciconiidae

Hossza: 90-110 cm, szárnyfesztávolság: 180-218 cm. Testének nagy része fehér vagy piszkosfehér, szárnyai feketék, csőr és lába piros.

Élőhely: Jelenleg általában vizes területek környékén lévő tanyák, falvak, de régen ártéri területek lakója volt.

Életmód: Tocsogókban, réteken, kaszálók. Makrogerinctelenektől kezdve, halakon, kétéltüeken keresztül  a rágcsálókig szinte minden beletartozik. Nagy gallyfészket épít kéményekre, villanyoszlopokra ritkábban fákra, folyamatosan javítják. Fészekaljuk 4 – 6 tojásból (1. kép) áll, a kotlásban fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. A fiókák fészek lakók.

Természetvédelmi értéke: 100.000 forint.

Ha szeretnének tenni a faj fennmaradásának érdekében szívesen ajánlom figyelmükbe az MME-t, itt nem csak a fehér gólyát ha nem a minden napi madarainkat is tudjuk monitorozni. http://www.mme-monitoring.hu/prog.php?datid=56 önkéntesként is részt lehet venni benne.

Az MME lényege, hogy Magyarországon minél nagyobb területre kiterjedően , a hazai főbb élőhelytípusokra hosszú távon, standard felmérési módszerekkel adatgyűjtés történjen.

 

A mintavételi területek kiválasztása

Az MME programban  UTM négyzetek vannak melynek nagysága 10*10 km-es. Ebből véletlen szerűen kisorsolnak egy 2,5*2,5 km-es területet. A kvadrátból latin négyzet (1. kép) szerint a felmérendő 15 ponton dolgozik (2. kép). Térkép segítségével. Egy ponton 5 percet tölt el. A felmérés egy évben 2x-er történik, áprilisban és májusban.

 

Felmérés

A madárszámlálás megkezdése előtt egy felmérő napot arra kell szánni, hogy az élőhely-térképezést elvégezze. Ekkor egyrészt a terepen járva kiválasztjuk a 15 megfigyelési pontot, megjelölheti vagy jól felismerhető tereptárgyakhoz „kötheti” azokat (pl. erdőben jellel látja el a fákat stb.) annak érdekében, hogy a következő években könnyedén visszataláljon, és ne máshol végezze a számlálást. Másrészt a térképen lévő, megfelelő módon kiválasztott 15 ponton be kell rajzolni a főbb élőhely típusokat a Monitoring Központ által megküldött kategóriák alapján, a mellékelt “Terepnapló” lapjain.

 

Ha érdeklődését felkeltette és szeretné a fehér gólyát a jövő nemzedékének megőrizni csatlakozzon a fent említett programhoz. A linket hozzá megtalálja az irodalom jegyzékben.

 

Irodalom

http://www.mme-monitoring.hu/prog.php?datid=56

Dr. Szép Tibor, Dr. Margóczi Katalin és Dr. Tóth Albert (2011): Biodiverzitás Monitorozás, Nyíregyháza

Nyíregyházi Fősikola Állatélettan gyakorlat előadás Hörcsik Zsolt elmondása alapján

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fehér gólya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Március vége április elején Magyarországra ismét megérkeznek a gólyák. Újra elfoglalják vadászterületeiket és ősszel itt hagyott fészkeiket a mi kis „gilicéink”. Egyes madarak már kotlanak tojásaikon, míg a későn érkezők még a tágas gólyalakot renoválják. A Litvánok és Fehéroroszországban élők is megnyugodhatnak hisz nem csak hozzánk, de hozzájuk is megérkezett nemzeti madaruk újra itt töltik a nyarat. Magyarországon fokozottan védett. Eszmei vagy más néven természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Néhány kivétellel szinte egész Európa, Észak –Afrika és Kis- Ázsia területén elterjedt, de Skandinávia, a Brit- Szigetek és Olaszország területén nem találhatóak meg. Sík és dombvidék madara. Tengerszint feletti 250 méteres magasság alatt található szinte csak meg.

Megjelenése hivatalos. Testének nagy részét fehér esetleg piszkosfehér a szárnyai fekete toll borítja. Csőre és lábai egyaránt egészen élénkpiros. Nagy akár 100-115 centiméteres testükhöz képest a súlyuk nem túl nagy csupán 2200 – 2400 gramm

Életmódja az emberekhez köti hisz házaik kéményére, villanyoszlopaikra fészkelnek. Régen magas fákra rakták körülbelül 1 méter átmérőjű fészküket. A legfontosabb, hogy a fészek közelében legyen vizes terület. A nedves réteken keresgél nagyobb rovarokat, ebihalakat, békákat, de elfogyasztanak apró rágcsálókat, halakat és kígyókat is.

A gólyák 3-5 évesen érik el ivarérettségüket. A párok csak költési időszakra állnak össze. A fészkeiket évről évre kitatarozzák így egy régi fészek akár több 100 kilogramm is lehet. Ezek oldalában akár egész verébcsalád éli le életét. A fészekben 4-6 tojást találunk amiket május elejétől a szülők felváltva kotlanak. A fiókák 29- 30 napra kelnek ki a tojásaikból. Eleinte a szülők felváltva ügyelnek amíg a másik élelmet és vizet hord. A fiókák a 9. hétre hadják el a fészket és elkezdenek önállóan táplálkozni és csatlakoznak a vonulásra gyülekezőkhöz.

A vonulásuk előtt már augusztusban csapatokba verődnek, de csak szeptemberben kelnek útra. Európából Gibraltár és Boszporusz felé indulnak útnak. Átszelik a Szahara légterét, így egészen Dél- Afrikáig jutnak el. Majd március vége április elején ismét találkozhatunk velük. A technikának köszönhetően 2010.-ben Magyarországon 2 fehér gólyára került műholdas jeladó aminek a segítségével on-line is követni tudjuk gólyáink vonulását.

Védelmük rettenetesen fontos hisz a fészkelő kolónia nagy része lakott területeken költ. Ezek a fészkek az áramszolgáltatók póznáin találhatók. Ennek a következménye, hogy az éves szaporulat 20%-a áramütést szenved és elpusztul. Az ország szinte minden állatkertjében találunk gólyákat ezek a madarak mentett állatok, aminek nagy részét nem lehet szabadon engedni többet.

Gondoljunk csak bele pár évtized vagy évszázad múlva csak állatkertben, képeken vagy esetleg egy múzeumban szeretnénk őket látni kitömve? Ugye nem! Hisz nincs annál szebb mikor a gólya a nagy szárnyaival kecsesen szál a levegőben. Tegyünk értük! Vigyázzunk nagy utazóinkra.

Képek forrása: google képkereső illetve saját fotók

Szöveg források : Wikipédia illetve állathatározók

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.