Főoldal » A Fenyves utcai parkerdő

A Fenyves utcai parkerdő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Fenyves utcai parkerdő helyi védettségű terület, emellett kijelölt ebillemhely is. Ennek a furcsa ellentmondásnak az oka: keleti oldalán a Barátság-park terül el (amelynek a belváros felőli részéről a Vár is látszik), majd azon túl a Jutasi úti lakótelep van (Veszprém legnagyobb lakótelepe, amely a 70-es, 80-as években épült, a Jutasi út Veszprém egyik legforgalmasabb főútja, amely több kilométer hosszan húzódik a belvárostól, a buszpályaudvartól, egészen a város legszélén lévő vasútállomásig) és még mindig jobb, ha nem a járdát szennyezik a lakótelepi kutyák, hanem a természetbe kerül az anyagcsere-termékük, ahol lebomlik és hasznosul. Az erdő nyugati oldalán kezdődik a Fenyves utca, mellette folyik a Séd, a Séd túlsó partján bérelhető kertek és a városi kertészet területei vannak, majd ezeken túl a domb tetején kezdődik a Dózsaváros nevű családi házas városrész .

A Fenyves utca utca a fenyőfákról kapta a nevét, és valóban élnek fenyőfák az erdőben, de találunk itt lombos fákat is. A erdő déli vége a belváros közelében van, északi vége majdnem a Házgyári útig tart, ami a veszprémi körgyűrű része, és elég forgalmas, mert sok kisebb-nagyobb cég és áruház található ott. A térképen a legélénkebb zöld szín jelzi a parkerdőt. (Térkép forrása: a Google Veszprém-térképe. A zöld kiemelés az én művem, GIMP képszerkesztővel.)

A parkerdő természetes formájában megmaradt erdő, kicsi ugyan, és hivatalos turistaútvonal sem vezet át rajta, de mégis alkalmas kirándulásra, szalonnasütésre (kitűnő tűzrakóhelyek vannak a tisztásokon), és különböző állatokat is láthatunk: főleg énekesmadarakat, de akár még mókust is. Karsztos sziklákon élő, vegyes erdő, a Barátság-parktól a Séd felé lejt (a Jutasi úttól a Fenyves utca felé), majd a Sédtől ismét emelkedik a terep a Dózsavárosig. Hosszirányban is van egy enyhe emelkedő: északról délre, a külvárostól a belváros felé emelkedik.

A parkerdő előtti füves-fás terület, a Jutasi úti Barátság-park Veszprém egyik legszebb és legnagyobb parkja és kedvelt rendezvényhelyszíne volt, ameddig néhány éve el nem kezdtek építkezni a belváros felőli, várpanorámás részét. Azóta ez a fele építési terület (vannak már ott lakóházak, most terveznek egy bevásárlóközpontot is), de a maradék még mindig szép.

Az erdő főleg természetessége és kirándulóhely jellege miatt védett. Napjainkban sajnos már a hajléktalanok is beköltöztek, akik sok hulladékot halmoznak fel a sátraik, kunyhóik körül. Ez nem csak a látványt rontja, hanem környezetszennyezést is okoz, ezzel rontja az erdő természeti értékét. (Van ugyan hajléktalanszálló Veszprémben, de egyes agresszív lakók miatt a többi hajléktalan nem szívesen megy oda, inkább az erdőben élnek.) Reméljük, hamarosan megoldódik ez a probléma.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.