Főoldal » A folyók napja

A folyók napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma van szeptember utolsó vasárnapja, a folyók napja. A víz az élet alapja, ezért sok világnapja van. Van a víz világnapja, van az óceánok napja, írtam már itt a víz monitorozás napjáról is, és ma ünnepeljük a folyók napját. Talán azért van ennyi vizes világnap, mert a víznek minden formája fontos. Főleg a folyók, a víz körforgásának fenntartói. A Föld felszínéről elpárolgó víz a légkörbe jut, felhőket képez, csapadékká alakul, majd a csapadékból (esőből, olvadt hóból, stb.) a víz a folyókon át éri el a tengert, ahonnan megint elpárolog, és így tovább.

Magyarország vízrajzi térképe. Folyók, tavak a folyók világnapjára.

Magyarország vízrajzi térképe. Folyók, tavak a folyók világnapjára.

Magyarországon 2 nagy (Duna, Tisza) és sok kisebb-nagyobb folyó, patak, vízfolyás található. Itt. Veszprémben pl. a Séd. A neve is patakot jelent, régi dunántúli tájszóval. A Séd völgye talán a város legszebb része, érdemes minél hosszabb szakaszon megnézni.

A Séd veszprémi szakasza, a Völgyhíd felől a Vár felé nézve. (Folyásirány: a Vár felé.)

A Séd veszprémi szakasza, a Völgyhíd felől a Vár felé nézve. (Folyásirány: a Vár felé.)

A folyók napján ezeknek a folyóknak, patakoknak a védelme a legfontosabb. A folyók vizet szállítanak a tengerekbe, élőhelyet biztosítanak sok vízi növénynek, halaknak és más állatoknak, és sok helyen használnak parti szűrésű vizet (folyóvizet) ivóvíznek. (Pl. Budapest nagy részén a Duna vizét használják így ivóvíznek.) Ha elszennyezzük a folyókat, vagy hagyjuk őket az éghajlat-változás miatt kiszáradni, akkor ártunk a halaknak, a vízi növényeknek, és sok helyen az ivóvízkészlet is veszélybe kerülhet.

Mit tehet egy hétköznapi ember a folyók védelméért? Sok mindent. Sokszor már az is segít, ha nem teszünk meg valamit. Ha nem szennyezzük hulladékkal a vizeket, nem mosunk bele autót, nem öntünk bele olajat, nem eresztünk bele szennyvizet, akkor már sokat tettünk a folyók tisztaságáért. Az is nagy segítség, ha víztakarékosan élünk (mert sok helyen a folyók adják az ivóvizet is, parti szűrésű víz formájában), de ahol nem közvetlenül a folyókból származik az ivóvíz, ott is fontos, hogy ne pazaroljuk. Veszprémben pl. a Séd vize az ivóvizekkel egy helyről, a karsztvízből származik. Ha túl sokat fogyasztunk, kevesebb lesz a karsztvíz, kevesebb víz marad a Sédben. De nem csak a vízzel kell takarékoskodni, hanem azzal is, amit a vízből kaphatunk. Pl. nem szabad az összes halat kifogni a folyókból, mert azzal felborítjuk az egyensúlyt és jövőre nem lesz mit kifogni belőle.

De nem csak a víz tisztaságát és az élővilágot kell védenünk, hanem az ártereket is. Az ártér is a folyó fontos része. Ha árad a folyó, legyen helye kiönteni, ezért kell szabadon hagyni egy sávot, ahol nincs építkezés, nincs emberi jelenlét, legfeljebb ártéri erdő (ami védi a településeket az árvíztől), és szabad felület az áradásnak. Fontos, hogy az ártér hulladékmentes legyen, mert áradás után az ide lerakott hulladékot elviszi a víz (a máshonnan érkező hulladékot pedig lerakja az ártéren). A gátak néha szükségesek egy-egy település védelméhez, de jó, ha nincsenek túl közel a folyóhoz, mert ha nincs helye a víznek, akkor állandóan küzdeni kell a magasítással, a megrepedt, átszakadt gátakkal és jöhet a homokzsák… Ezért nem célszerű folyók, patakok partjára építkezni, de mégis vannak olyan bátor emberek, akik megpróbálják.

Veszprém, Séd patak. Folyásirány: a kép tetejétől az alja felé. A házak az Úrkút utcában állnak, a másik part a Szerelem-sziget.

Veszprém, Séd patak. Folyásirány: a kép tetejétől az alja felé. A házak az Úrkút utcában állnak, a másik part a Szerelem-sziget.

Az árterek védelme és a kellő hely biztosítása tehát az emberek védelmében is fontos. Ugyanúgy az emberek érdeke, ahogy a tiszta víz (ivóvíz), és a vízi élővilág védelme is az. Mi is a természet része vagyunk, az élővilág tagjai, mi sem vonhatjuk ki magunkat a természet törvényei alól. A víz az élet alapja, védjük hát saját érdekünkben is vizeinket, köztük a vizeket körforgásban tartó folyókat!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.