Főoldal » A fűtésszámla csökkentése hideg téli napokon

A fűtésszámla csökkentése hideg téli napokon

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Télen, hideg időben az ember – a téli sportokat kedvelőket kivéve – legszívesebben saját meleg lakásában, de mindenképpen fedett, fűtött helyiségben szeret tartózkodni. Azonban a fűtés nincs ingyen, illetve a hő előállítása a legtöbb esetben nem környezetkímélő módon történik. Ha mégis napkollektorokkal fűtűnk, akkor sem biztos, hogy a kollektorok által szolgáltatott hőmennyiség elegendő. Hogy mennyi hőmennyiség számít elegendőnek és mennyi hőmennyiség számít kevésnek, az 3 dologtól függ: a lakás falainak hőszigetelő képességésének minőségétől, a hőforrások számától és azok által kibocsájtott hőmennyiségtől, illetve saját szokásainktól.

Az első tényező változtatásához sok pénz kell, ami általában nincs kéznél. Még a második tényező változtatásához is kellhet kevéske pénz, ami szintén nem biztos, hogy kéznél van. A harmadik tényező változtatásához viszont nem kell pénz, csupán némi leleményesség:

Reggeli szellőztetés: A szellőztetés teljesen tárva nyitott ablakokkal történjen és ne tartson tovább 1-2 percnél! Ehhez hasonló legyen az ebéd utáni kihuzatolás is!

Főzés: Főzéskor, eleve bocsájtunk ki hőt, viszont lehetőleg minél gyorsabban és egyszerre legyen megfőzve mind az ebéd, vagy a vacsora. Villanytűzhely esete: A villanytűzhelynek nagy a hőtehetetlensége, lassan melegszik, ezért az azzal főzött ételt érdemes a főzőlapon hagyni, hogy sokáig meleg maradjon. (hőtárolás, mint jelenség kihasználása). Ne használjuk a fűtést, legalábbis csak minimális mértékben, mivel a főzés eleve fűt!

Nyílászárók: Emeletes családi ház esetén – tekintve azt, hogy a meleg levegő fölfele áramlik és a legtöbb családi ház esetében a felső szinten vannak a hálószobák – a földszintet és a tetőteret elválasztó ajtót hagyjuk nyitva. (szaknyelven ez a konvektív hőátadás hasznosítása) A dél felé néző ablakok elől mindenképp húzzuk el a függönyöket, hogy süssön be a Nap a szobákba. (szoláris hőnyereség növelése). Nem szerencsés eset a televíziót az ablakok felöli, vagy az ablakokkal szemközti oldalon elhelyezni, mivel a besütő Nap fénye ilyenkor zavaró lehet és a függönyt elhúzni kényszerülünk.

Este: A televíziót lehetőleg ne székben ülve, hanem ágyból fekve nézzük. Ez nem csak a komfortérzetet, hanem a minket körülvevő hőszigetelést is növeli. Sok embernek éjjel kilóg a lába és ezért fázik. Ilyenkor célszerű a lábat egy az ágy belsejébe akasztott pokróccal, vagy pléddel betakarni. Este az asztali számítógépek álló tornya jó megoldás ilyenkor, ha a földön, a lábunkhoz közel van, hiszen az is melegít, mint hőforrás. A fűtést pedig lehetőleg csak fürdés, vagy tusolás idejére kapcsoljuk 20 °C fölé és mindenki fürödjön, vagy tusoljon közvetlenül egymás után.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.