Főoldal » A Gyaloglók Napja

A Gyaloglók Napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Október első hétvégéjén van a Gyaloglók Napja. Miért környezetvédelmi nap ez? Ugyanazért, amiért az autómentes nap! Aki gyalogol, az nem szennyezi kipufogógázzal a levegőt.

A gyaloglás főleg rövid távra ajánlott, viszonylag lassú közlekedési mód, amely az ember izomerejét és ízületeit veszi igénybe. De mégis célszerű néha gyalogolni. Rövid távra nem érdemes benzint pazarolni, egyszerűbb és kényelmesebb a gyaloglás. Egészséges, környezetbarát, háztól házig visz, nem kell parkolni, és még pénzbe sem kerül. Az ember ősidők óta gyalogol, csak mostanában kezdünk leszokni róla.

A gyaloglás kitűnő sport, megmozgat, mégsem fárasztó. A viszonylag lassú haladás miatt pedig láthatjuk a táj részleteit, megnézhetjük a fákat, az állatokat. Akkor és ott állunk meg, amikor és ahol csak akarunk, azt nézünk meg, amit csak szeretnénk. Ezt még autóval is nehéz megtenni, tömegközlekedéssel meg még nehezebb (mert a busz csak a megállóban áll meg, nem áll le csak úgy az út szélén, hogy megnézzünk valamit), de gyalog könnyen megtehetjük.

Gyalog oda is eljuthatunk, ahová nem vezet aszfaltos út. Földúton még lehet menni autóval, ha elég széles, de pl. sok erdei ösvényen nem. És jó néha az erdőben kirándulni… (Meg sokszor két falu között is rövidebb így az út, mint közúton.) De sokszor városban is vannak olyan szűk utcák, ahol csak gyalog közlekedhetünk. És a legtöbb városban már a parkolók többsége fizetős (tehát nem érdemes beállni), ezért sok helyen autóval is sokat kell gyalogolni a célunkhoz a legközelebbi ingyenes parkolótól. (Veszprém belvárosában pl. a Plázától.) És ha már így is, úgy is gyalogolni kell, akkor miért is ne tennénk meg az egész utat gyalog, legalább a saját településünkön belül?

És ha az a kifogás, hogy “Miért gyalogoljak, miért szívjam ezt a szmogos levegőt?”, arra is van válasz. Azért, mert ha többen gyalogolunk, kevesebben autózunk, akkor tisztul a levegő, és egyre érdemesebb lesz gyalogolni. Beindul a pozitív spirál… De ha senki nem akarja beszívni a szmogos levegőt, akkor mindenki autózik, és egyre szmogosabb lesz a levegő! Ez viszont negatív spirál. Vajon melyiket választjuk?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.