Főoldal » A hajdani Rondónál….ma

A hajdani Rondónál….ma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Baán László nyilatkozatában olvastam az Index-en: „Itt, a hajdani városligeti Rondónál, a most újra helyreállítani kívánt fasor és a Dózsa György út kereszteződésében lenne a „művészetek tere”, rajta a Fotográfiai és az Építészeti Múzeum egymással szemben álló két épületével. Az ötvenhatos emlékmű sorsa még nem tisztázott, Baán szerint akár el is férhet a téren a két múzeummal, és akkor megmaradhat a mostani helyén, amit ő személyesen jó ötletnek tartana.”

Úgy beszél ez a jó ember a hajdani Rondóról, mintha nem tudná, hogy bár nem úgy hívják, de létezik, él, lélegzik, tavaszról tavaszra megszépül.

A Rondó ugyanis az Ötvenhatosok emlékműve mögötti kb. 70m átmérőjű félkör/csaknem kör alakú tér, amely az idei Föld napján kapott 21 ezer árvácskát, feltörték a régi gyepet, egynyári ágyásokat hoztak létre, és kisebb megtorpanásokkal egész évben csodálatos látványt nyújt. ( kb. 500 méterre van Baán László Szépművészeti Múzeumától….a Műcsarnokától még egy Hősök terényivel közelebb…érdemes lenne ebédszünetben kisétálnia.) Csak ma már nem használják rá a Rondó nevet. ( de hátteréül szolgált annak a fényképnek, amin a miniszterelnökkel fotózkodott.)

[token node title-raw]

A Rondó nevű tisztást 3 sor fa övezi: 2 sor tölgyfa és 1 sor platán. A tölgyfák elég öregek, foghíjas a fasor, de kellemesen lehet üldögélni alattuk, szedni a makkot a gyerekekkel, nézni a naplementét. Az öreg tölgyek 39-en vannak. Elég jól látható mennyiség.

Ez a kis Rondó. Csaknem körbe lehet sétálni, bár a két vége elnyelődik a kitaposott fűben.

[token node title-raw]

A platánok alkotják a nagy Rondót. 46 db van belőlük. ( Ellentétben az ötletpályázatban említett 52-vel). Őket még a 70-es évek nagy Liget átalakításai is megkímélték. Nem halad sétány a fasorral párhuzamosan, nincsenek előtte szép színes padok, mint a tölgyek között, de jól látható, ha figyelmesen nézi az ember. Így fedezheti fel a figyelmes szemlélő, hogy miért áll furcsán az Olof Palme sétány néhány platánja: ők ugyanis nem az utcához vannak igazítva, hanem a Rondóhoz! Igaz, hogy a tölgyek és a platánok közötti területre betelepedett néhány juhar és ostorfa, ültettek oda bokrokat is, de nem kell lámpással keresni a hatalmas platánokat. A Dózsa György útról is kivehető az első öt fa sziluettje!

[token node title-raw]

A Rondó tehát él. Amit Baán László kormánybiztos helyreállításnak nevez, az tehát egy lendülettel 85 db öreg, terebélyes fa kivágását jelenti. ( Mind a tölgy, mind a platán 2-300 évig is élhet ( persze csak akkor, ha hagyják). A láncfűrész nevű betegségben fognak szenvedni rövidesen. Biztosan lesz rá „szakértő” is, aki kiállítja az igazolást is a betegségükről.

[token node title-raw]

Biztosan ültetnek majd a helyükre előnevelt 10 éves fákat… Remélem, hogy a Szépművészetiben a muzeális értékű festményeket nem úgy „állítják, helyre”, hogy a vászonról levakarják a régit és festenek rá egy újat???!!

„ A zöld felület nem csökken, hanem nő…..” szajkózzák a megvalósítók. Valóban komolyan gondolja valaki, hogy a mélygarázsok tetején növő gyep pótolja ezt a 85 óriási fát????

Ha a Rondó nem számít, biztosan jelentéktelen a kör belsejében növő 4 db hárs, 2 éger, 1 bükk, néhány fenyő, tuja, tiszafa…..Majdnem 100 db fa!

[token node title-raw]

Juhé! Csak úgy nő a zöld felület!

És íme: az univerzum legszebb égerfa párja:

[token node title-raw]

Róluk szó sem esik!

A zöld felület magassága, terebélyessége, formája, madárvilága, lombjainak változatossága, színpompája: nem érték. ( A szemükben) Meg a sok nem egyforma fa sem. Mert az egyformaság szép. ( Talán még rácsokat is raknak az új fákra , mint a Város szívében, a Károly krt-on..) Meg a fiatalság. A régiek, egyediek, göcsörtösek mehetnek a szegények kályháiba….életük közepén.

Elfelejtettük volna, hogy egy 100 éves fa 100 év alatt lesz akkora, amekkora?

Hova lett az a bölcsesség, amikor az ember tudta, hogy az a fa ott volt az ő születése előtt is, és ott lesz a halála után is. Mert 5-6x annyi az élettartama, mint az emberé! És ezt éppen a múzeum igazgató nem tudja, hogy egyes dolgoknak, tárgyaknak, élőlényeknek az értéke az idővel felértékelődik???!!

Vagy csak önmagát nyugtatja meg azzal, hogy ő most helyreállít?

Nem hiszek a szomszédasszonynak, aki azt mondja, simán hazudik!

A közparkot is kell revitalizálni, rehabilitálni, fenntartani, működtetni…..és ennek nem az egyetlen lehetséges módja a tarvágás – beépítés-új fák ültetése…na persze, ha lesz rá pénz!

A régiek nyílván csak a helyi lakosságnak fognak fájni, kicsit morognak majd, aztán megszokják az új fákat. Zöld felület szempontjából nincs jelentőségük.

Na de a világ két legszebb égerfája???

Róluk említés sem történt! Beszélünk a különböző emberi hatalmak által ide-oda elhelyezett és épített emlékművekről, de nem beszélünk egy élőlényről? Egy, évszázadokig barátunkként funkcionáló fáról nem? Ez a 100 db fa tízezer év, ha átlagban 100 évesnek veszem őket. Néhány óra alatt ki lehet vágni. Néhány nap alatt elhamvadnak a kályhában.

És ha nem vágják ki? Majd elpusztulnak az építkezés öt éve alatt…ahogyan azt látjuk a kiemelt beruházásokon.

És mi lesz az égerekkel? Számomra a legszebb égerfák, amit valaha láttam.

Szükséges harctéri veszteségnek tekintjük??!

Megtehetjük. Az égernek sincs láncfűrésze, múzeumot sem tud építeni, látványáért nem fizetnek a turisták, akkor mit álldogál ott?!

Rendkívül szomorú, ha egy közpark sorsáról olyanok döntenek, akiknek semmi kötődésük nincs az adott területhez! Akinek fogalmuk sincs egy közpark értékéről. Majd jól elutazik a világ gazdagabb tájaira és megnézi azokat….

Mi itt maradunk! Én a fákkal együtt szeretnék itt maradni!

Hiszem, hogy sokan szeretnék, velem együtt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.