Főoldal » “A híres magyar Hortobágynak”

“A híres magyar Hortobágynak”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Diplomamunkám (melyet írásom végén megtekinthet a Kedves Olvasó) címe “Védelemre érdemes talajtani értékek feltárása és vizsgálata a Hortobágyi Nemzeti Park területén” volt, ennek megfelelően a HNP területére látogattam ki témavezető tanárommal, Dr. M. Tóthné Dr. Farsang Andrea egyetemi docenssel, Dr. Barta Károly egyetemi adjunktussal és 2 (akkor még) Phd-s hallgatóval, Barna Gyöngyivel és Balog Kittivel.

Az utazás előtt természetesen ki kellett választani a megfelelő mintaterületeket, azokat a területeket, ahol a már meglévő vagy friss, általunk ásott talajszelvényből mintát vehettünk.

Dr. Novák Tibor a szikesek talaj- és vegetációváltozásainak kutatási eredményeivel nyújtott segítséget. Dr. Novák Tibor Nádudvaron fogadott minket, majd egy bögre forró tea iszogatása közben átbeszéltük a Fábián Tamás tanszéki munkatárs által rendelkezésünkre bocsátott térképek fölött, hogy mely területekre érdemes is ellátogatnunk.

A 3 mintaterületet terepjáróval közelítettük meg, a pár nappal az előtti esős időnek köszönhetően csak gumicsizmában tudtunk gyalogosan közlekedni.

Bár terepgyakorlaton sokat voltam egyetemi tanulmányaim alatt, mégis, ez az élmény, azt hiszem, örök marad- az árkokból való kijutás, a mintavételezés, a szelvényásás (na, nem én, hanem a csapat férfi tagja)… és nem utolsó sorban maga a Hortobágy…

Imádom a gémes kutakat, a szikes tócsákat, a pusztát, a zöldet, a kék eget (a kék ég talán túlzás, de ha azt nézzük, hogy fél úton még szakadt a hó, s mire odaértünk, szikrázó napsütés várt minket, talán érthető az örömöm).

Számomra a Hortobágy – bár nem vagyok sajnos visszatérő vendég a lehetőségek hiánya miatt – az egyik legszebb fogalom, ami Magyarországgal kapcsolatban felmerülhet. Éppen ezért tervezem, hogy egy kis időt (talán csak egy hétvégét), ott töltök most nyáron, hogy végre láthassam a Kilenc- lyukú hidat, hogy átkelhessek a Hortobágy- folyón, hogy elmondhassam, nem csak átutazóban jártam a Hortobágyon.

A bejegyzés címét Ady Endre: A Hortobágy poétája c. költeményéből idéztem.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.