Főoldal » A hulladék fogalma és csoportosítása

A hulladék fogalma és csoportosítása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hulladékgazdálkodás tárgya maga a hulladék. A fogalommagyarázatra van hosszabb rövidebb forma. Bár én a fogalmakat sosem szerettem, de itt véleményem szerint hasznos ezt ismerni.

Az alábbiak szerint:

– Az az anyag (termék, maradvány, leválasztott szennyezőanyag, szennyezett kitermelt föld) amelyet az adott műszaki, gazdasági és társadalmi feltételek között tulajdonosa sem felhasználni, sem értékesíteni nem tud, illetve nem kíván, ezért kezeléséről – a környezet szennyezésének megelőzése érdekében gondoskodni kell.

– A termelő, szolgáltató, vagy fogyasztói tevékenységek során, vagy ezek következtében keletkező tulajdonosa által rendeltetése szerint fel nem használt, illetve a keletkezés folyamatába vissza nem vezetett vagy adott formájában arra alkalmatlan, maradékanyag, elhasználódott, illetve sejtté vált termék.

A 2000. évi. XLIII. törvény 1. mellékletének kategóriájába sorolható anyag, amelytől birtokosa megválik vagy megválni köteles.

Alapvetően a hulladék települési kommunális hulladék, illetve termelési hulladék.

Ezen belül lehet veszélyes vagy nem veszélyes.

2000. évi. XLIII. törvény 2. mellékletének bármelyik tulajdonságával rendelkező hulladék, vagy eredete összetétele miatt az egészségre. környezetre kockázatot jelentő hulladék.

Veszélyes hulladék, az a hulladék, amely egésze, vagy alkotóeleme, vagy bomlásterméke azonnal, vagy késleltetetten közvetve vagy közvetlenül az emberi egészségre, életre vagy az élővilágra károsító hatást fejt ki.

Települési kommunális: fogyasztás, szolgáltatás vagy egyebek során keletkező folyékony, szilárd, vagy intézményi hulladék.
A lakosság háztartásaiból származó szilárd vagy folyékony, illetve a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű, azzal együtt kezelhető hulladék.

A hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el és nem bocsátanak ki szennyvíz elvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül.

Az elvezetett folyékony hulladékot szennyvíznek nevezzük.

A termelési hulladék lehet ipari vagy mezőgazdasági.

Mindezek tudatában érdemes tovább menni a szakma útvesztőibe. Ahol minden esetben vissza tudunk nézni a keletkezés helyére, ami segíthet problémák egyszerűbb megoldásában.

Forrás: 2000. évi. XLIII. törvény 
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0000043.TV

TSF- MVK Hulladékkezelés 2005 órai jegyzet

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.