Főoldal » “A hulladék nem szemét”

“A hulladék nem szemét”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szeged és Kistelek között a táv 30 km. Ahogy elhagyjuk a Szeged táblát, ocsmányabbnál ocsmányabb látvány fogad, mikor újabb és újabb vadlerakóval találom szemben magam. A vadlerakó egy hulladéktelep, legalábbis a legtöbben azt hiszik, hogy az, valójában pedig az út széle, egy árok, egy buszmegálló. Igen. De miért?!

Tudvalevő, hogy pl. Szeged település hulladékát a Regionális Hulladéklerakó Telep fogadja be. A Sándorfalvi úton van, kivül a városon, az igaz, de ha már Kistelek irányába elhagyja a várost, Sándorfalva irányába is megteheti azt. Persze, biztos nincs arra dolga, egyszerűbb így.

Az említett telepen 1m3– ig a hulladéklerakás ingyenes. Ezt sokan nem tudják. Ennyire spórolósak lennénk?

Az ilyen zsák szemetek véleményem szerint családi házakból kerülnek ki, onnan, ahol az éves szemétdíj befizetése gondot okoz (ezt most csak onnan gondolom, hogy én, aki téglablokkos házban élek, a közös költség eleve tartalmazza a szemétdíjat, míg a családi házzal rendelkezők saját maguk gondoskodnak a szemét elhelyezéséről/elszállíttatásáról).

Ha ezeknek az embereknek ennyi gondot okoz a hulladék törvényes, NORMÁLIS módon történő elhelyezése, hogyan is vehetjük rá őket, hogy szelektíven gyűjtsék SAJÁT szemetüket.

Hogy mi értelme van a szelektív gyűjtésnek? Sok. A hulladék ugyanis újrahasznosítható. Például lehet, hogy a műanyag virágtartód többek között a te műanyag hulladékodból készült. Az a PET palack, amit okosan szelektáltál, egy olyan polár pulóver készült, amit hordasz. Papírhulladékokból pedig papírzacskók, papírttörlők készülhetnek.

S mi lesz azzal a hulladékkal, amit vadlerakóban tesznek le? Először is: undorító. Ki van téve az időjárás viszontagságainak, a kóbor állatoknak, bántja a szemet, rontja a tájképet és nem utolsó sorban szennyezi a környezetet.

A szelektív gyűjtéstre való nevelést ezért igen fontosnak tartom, és időben el kell kezdeni, egészen fiatal korban, játékosan.

Csongrád megyében úgynevezett „sárga zsákos” szelektív gyűjtés is működik. Ezekeben a zsákokban papír, műanyag és fém hulladék helyezhető el.

“Jól működő szelektív gyűjtést végzünk Alsóváros, Ásotthalom, Baks, Baktó, Béketelep, Bordány, Csengele, Dóc, Felsőváros, Fodorkert, Gyálarét, Gyula-telep, Ipar-telep, Kecskés-telep, Kiskundorozsma, Klebelsberg-telep, Kübekháza, Móraváros, Petőfi telep, Rókus, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Szentmihálytelek, Tápé, Tiszasziget, Új-Petőfi telep, Újszeged, Újszentiván, Új-Szőreg, Szőreg, Zákányszék, Zsombó területén.

Szegeden heti egy alkalmmal, a vidéki településeken pedig minden páros héten gyűjtjük be az általunk kiadott sárga zsákokat.

Amennyiben a megtöltött zsákot kiteszik a kommunális (háztartási) hulladékgyűjtő (kuka) mellé, munkatársaink az elszállításkor újabb „sárga zsákot” helyeznek postaládájukba. A szelektív gyűjtés (rendezett hulladékszállítási díj esetén) térítésmentes.

A „sárga zsákok” begyűjtését a kommunális (háztartási) hulladékszállítás napjain, de külön gépkocsival végezzük. Kivételt képez Gyálarét, Klebelsberg-telep és Szentmihálytelek, ahol a szelektív hulladékgyűjtés napja nem egyezik meg a kommunális hulladék szállítási napjával.” (forrás)

Láthajuk, egy jól működő rendszer felel nem csak azért, hogy környezetünk védve legyen, de még nekünk is segítségünkre vannak, az elszállításra sincs gondunk és ez térítésmentes.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.