Főoldal » A hulladékkezelés tevékenységei

A hulladékkezelés tevékenységei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az alapokkal tovább haladva most a hulladékkezelés tevékenységeiről a hulladék ” életciklusának” kontextusában lesz szó az ártalmatlanítás, illetve az újrahasznosítás folyamatáig.

A hulladékkezelés története és a hulladék “életciklusa” onnan indul, amikor valami hulladékként jelentkezik. Ha már van hulladékunk, akkor azt gyűjteni kell. Ez azt jelenti röviden, hogy nem hagyjuk szanaszét, mert ezután bármi is lesz vele gyűjtés  hiányában alligha megvalósítható. Ugyanakkor eldönthető, hogy az összegyűjtött hulladékkal mi legyen. A szelektív gyűjtés esetén gyűjtőszigetre visszük az odavalókat, illetve lassan házhoz is mennek a szelektívért. A többit a hulladékkezelő közszolgáltatás keretében szállítja el. Azaz a hulladékkezelő rendszeresen begyűjti a hulladékot a hulladék birtokosától és kommunális hulladék esetén ez három dolgot jelenthet. (átrakóállomás, regionális hulladéklerakó, hulladékégető) Amennyiben szükséges a fizikai, kémiai, vagy biológiai tulajdonságát megváltoztatják úgy előkezelik. Következő lépésben a hulladék okozta környezetterhelést csökkentik, a környezetet veszélyeztető szennyező, károsító hatásának megszüntetésével, a lehető legjobban elzárják a környezet elemeitől vagy anyagi minőségének megváltoztatásával ártalmatlanítják.

Visszaugorva a szelektív gyűjtőszigethez vagy a házhozmenő szelektív gyűjtéshez a folyamat célja, hogy a hulladékot vagy valamely összetevőjét a termelésben anyagában újrahasznosítják, illetve hasznosítják. Magát a szállítást a begyűjtést az előkezelést (válogatás, bálázás, tömörítés, stb.) a közszolgáltató cég végzi. Ezután történik további szállítás az újrahasznosítás helyére, ahol végérvényesen megszűnik hulladéknak lenni, mert másodnyersanyagból termék lesz az által, hogy a közszolgáltató cég értékesíti a másodnyersanyagot. 

Még egy pontra érdemes visszamenni, ez pedig a gyűjtés, ahol arról nem volt még szó, hogy van egyharmadik útvonal amit bejárhat az összegyűjtött hulladék ez pedig az, amikor adott fajtájú hulladékokkal hulladékkereskedőhöz megyünk és értékesítjük, a hulladékkereskedő megvásárolja, majd közvetíti vagy továbbadja újrahasznosításra, értékesíti szerződött partnereknek.

A két újrahasznosításra irányuló útvonal közötti különbség árnyalatnyilag csak annyi, hogy előbbiben hulladékból másodnyersanyag lesz, hiszen elő kell kezelni így mondhatni egy drágább folyamat. Míg utóbbi egy jó minőségű tiszta alapanyagra, alapvetően másodnyersanyagra épít. A viszonyok megváltoznak a tulajdonosból eladó lesz, a kereskedőből vevő majd eladó, vagy közvetítő.

Természetesen bízom benne, hogy mindez a 2012. évi CLXXXV. törvényben foglaltakkal nem ütközik, természetesen a mélyebb részleteket itt kell keresni: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200185.TV

Forrás: Vörös Sándor hulladékgazdálkodási technológus

Kép forrása: http://www.deponia.hu/userfiles/image/mdeponia_17_500(1).jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.