Főoldal » A klímaváltozásnak tudható be a Sandy hurrikán pusztítása?

A klímaváltozásnak tudható be a Sandy hurrikán pusztítása?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Majdnem egy napja érte el az amerikai szárazföldet a  Sandy hurrikán, amely korábban a Karib térségben is óriási erővel pusztított. A vihar óránként 130 kilométeres széllel, özönvízszerű esővel és hatalmas áradásokkal csapott le.

New York áradásokkal leginkább veszélyeztetett területeiről közel 400 ezer embert kitelepítettek, mégis tizenhatam meghaltak a vihar miatt. 5,3 millión maradtak áram nélkül az országban, az egyik áramelosztóban robbanás történt. Veszélyesen magas a vízszint az Oyster Creek-i atomerőműnél, amelyet már október 22-én leállítottak a hűtőrendszer veszélyeztetettsége miatt. Majdnem egy méteres víz áll a Wall Streeten a New York-i tőzsde épületénél, amely várhatóan holnap sem fog kinyitni. 

A Sandy hurrikán New York-i pusztítását az internetes weboldalak is megszenvedték, több népszerű portál és lapcsalád oldala is elérhetetlenné vált, mert áramkimaradások sújtották a szolgáltatókat a vízbetörések miatt. Bár a szerverparkokat elméletileg katasztrófabiztosra építik meg, az alkalmazott megoldások részben mégis csődöt mondtak, amikor az egyik, áram nélkül maradt New York-i adatközpontban futó szolgáltatást megpróbálták átterhelni az erre a célra tartott newarki szerverparkra. 

A Nemzeti Hurrikánközpont időközben a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Eszerint a vihar hurrikánerejű maradt ugyan – vagyis a széllökések ereje még mindig jóval meghaladta az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárt -, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait.

Az Eqecat Inc előzetes becslése szerint 20 milliárd dolláros kárt várnak a Sandy hurikántól. A kalkulációhoz nemcsak az épületek megrongálódását, az áradásokat, és az áramkimaradás miatt okozott fennakadásokat vették figyelembe, hanem beleszámolták a végső összegbe a tőzsde felfüggesztését, a gyárak leállítását és több ezer repülőjárat törlését is. Az Eqecat szerint csak 5-10 milliárd dollárnyi kárra van biztosítás. 

Az elmúlt években egyre több és erősebb hurrikán érte el az Egyesült Államok partjait, és többek közt ezt is a globális felmelegedés számlájára írják. Az atlanti óceáni hurrikánok számának növekedése arányos az óceán felszínének hőmérsékletváltozásaival, így összefüggésben van a klímaváltozással. 1855 és 2005 között az évenkénti trópusi ciklonok száma megduplázódott, és a növekedés még mostanra sem állt meg, hiszen a tengerfelszín hőmérséklete folyamatosan növekszik. 

A jövőben várhatóan a ciklonok száma kismértékben növekszik, viszont az erősségük, az élettartamuk növekedni fog, akárcsak a szezonjuk hossza. Emiatt olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem voltak jellemzőek. Ilyen terület Brazília térsége, ahol az első trópusi vihart 2004-ben figyelték meg először. A hurrikánok pályája novemberben, decemberben nem a szokásos délkeletről északnyugat felé tartó pálya lesz, hanem délről észak vagy északkelete felé fognak tartani, így erősen legyengülve, mérsékeltövi ciklonná átalakulva elérhetik a Pireneusi-félszigetet illetve a Brit-szigeteket – írja a met.hu és az origo.hu.

Globálisan a meleg tengerek területe megtriplázódott, azaz 44 millió négyzetkilométerről több, mint 116-ra nőtt a XX. század eleje óta. A Greg Holland és Peter Webster kutatók szerint minden egyes tized Celsius foknyi melegedés a tengerfelszínen, egy újabb trópusi ciklon kialakulását jelentheti, illetve minden két tizedes növekedés egy újabb hurrikánt. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a természet változékonysága a fő felelős a változó intenzitású hurrikánokért. A viharok kialakulási helye a korábbiakhoz képest trendszerűen megváltozott, így minél több vihar jön létre az egyenlítő környékén, annál kedvezőbb feltételeik lesznek egy hosszú és heves lefutásra. -írja az sg.hu. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre több és egyre erősebb hurrikán várható. 

“Az elmúlt pár napban egyre nagyobb publicitást kap az amerikai meteorológiai műholdak helyzete. Egyes jelentések szerint az elöregedő műholdak cseréjére nincs megfelelő pénzügyi helyzet, így könnyen lehet, hogy pár év múlva már nem lesz mivel elkészíteni a mostanihoz hasonló, csodálatos űrfotókat a kavargó felhőrendszerekről. Az amerikai kongresszus épp tavasszal nyirbálta meg a kieső műholdak pótlására szánt keretösszeget, így komoly veszélybe került a pontos meteorológiai előrejelzést lehetővé tevő rendszer működése.” – írja az index.hu. Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) vezetője, Jane Lubchenco úgy fogalmazott, hogy az ügynökség műholdprogramja a létezés határán mozog. A NOAA most úgy próbál pénzt szerezni, hogy a műholddal elvégezhető időjárás-előrejelzési kapacitással házal különböző szervezeteknél.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.