Főoldal » A környezeti analitika célja és fontos szerepe

A környezeti analitika célja és fontos szerepe

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezeti analitikai vizsgálatok nagyon fontosak, mert azokat az információkat szolgáltatják, amelyek az aktuális ökológiai helyzetet segít kideríteni. Nem elhanyagolható, hogy ezek a módszerek segítenek a környezetben előforduló szennyezéseket is feltárni. Ha ezek segítségével feltárjuk az okokat, helyeket, mennyiségeket, akkor képet kapva a szennyezés forrásáról azonnal védelmi intézkedéseket tudunk hozni, továbbá meg tudjuk előzni és ellenőrizni a további szennyezéseket, károkat.

„Az igazi titok a látható

És nem a láthatatlan”

OSCAR WILDE

A környezetünk igen összetett, emiatt a szennyezőanyagok aktuális koncentrációjára vonatkozó információkat csak akkor tudhatjuk meg teljes egészében, ha fizikai, kémiai és biológiai módszereket is bevetünk a kiderítésükre. Rengeteg mára már fejlett mérési módszer áll rendelkezésünkre, melyeket egyfolytában fejlesztenek és pontosítanak. Kulcsfontosságú azonban a megfelelő szakember is az ilyen analitikai területre, hiszen rengeteg módszerhez csak néhány szakember ért megfelelően.

Vannak nagyteljesítményű ún. screening technikák, de nem kevésbé fontosak a kémiai gyorsmódszerek sem, bár tény, hogy ezek megbízhatósága és pontossága jóval elmarad az előzőektől. Sokszor mégis elegendő ahhoz, hogy egy gyors, általános képet kapjunk a laboratóriumon kívül. A szakdolgozatomhoz én is ilyen kémiai gyorsteszteket alkalmaztam, amelyek egy mini táskában a helyszínre vihetőek voltak, és a patak partján képes voltam megcsinálni a teszteket a természet lágy ölén.

Sok esetben azonban, így például, ha nyomelemek vagy antropogén vegyületek környezeti közegben történő kvantitatív meghatározása válik szükségessé, akkor nagy teljesítőképességű elválasztási, dúsítási és azonosítási módszereket kell alkalmazni. Ilyen esetben olyan eljárások kellenek, amik képesek a célterméket kimutatni és meghatározni, mégpedig költséges műveletek nélkül.

Bizony a költségekre is érdemes egy kis figyelmet szentelni, mert az analitika módszerek igen drágák szoktak lenni. Példaként egy pálinka vizsgálata több, mint tízezer forint is lehet. Ráadásul nem csak a gyorstesztek árai az érdekesek, de ha el akarunk végezni tesztet, akkor általában szükséges hozzá még számtalan más ezköz is. Például kémcsövek, pH papír stb. Jól látható, hogy ezek is több tízezer forintba kerülnek, így egy-egy teszt elvégzése igen költséges.

A drága módszerek ellenére, mégis sokszor kell őket alkalmazni, ha meg akarjuk oldani a problémákat. Környezetanalitikailag ezek a következők szerint alakulnak:

  1. Mintát kell vennünk reprezentatívan a környezeti közegből (víz, biomassza, talaj, stb.), de úgy, hogy lehetőleg a közeget ne befolyásoljuk vele.
  2. A meghatározandó vegyület koncentrációját növelni kell (pl. dúsítással) a mintában a részecskefajták minőségének megváltozása nélkül.
  3. A keresett környezetkemikália kvantitatív meghatározása érzékeny detektor segítségével.

A környezeti minták, amiket megpróbálunk határozni a legkülönfélébb környezeti közegekből származnak, így összetételük is rendkívül változatos. A mintavételnél sokszor igen kis koncentrációkat vizsgálunk, így ilyenkor tekintettel kell lenni a további szennyeződés kizárására, mikor elkezdjük az elemzést. A vakpróba alkalmazása is igen fontos. A vakpróba oldatának nevezzük egyébként azt az oldatot, melynek összetétele egy az egybe megegyezik a mérendő oldat összetételével, azzal a különbséggel, hogy a vakpróba nem tartalmazza a mérendő iont.

Ezek nélkül a vizsgálatok nélkül fogalmunk sem lenne a szennyezések forrásáról,, esetleges hatásairól és a megszüntetés, megelőzés módjairól. Igen jelentős anyagi és időbeli ráfordítást igényelnek, azonban többszörösen visszatérül az ár, mert ezzel megvédhetjük környezetünket a további károsodástól és további költséges kiadásoktól. Mégis, a legfontosabb szempont az, hogy az élővilágot megpróbáljuk a kapott információ és tudás birtokában tehermentesíteni és megvédeni, mert minden élőlénynek joga van a teljes és egészséges élethez.

Garantáltan Működő Internetes Pénzkereseti Módszerek!

Források:

 Papp, S.;Kümmel,R. (2005) Környezeti kémia, Veszprémi Egyetemi Kiadó, Veszprém, 291-293

http://www.palinkavizsgalatok.hu/szolgaltatasunk/

http://webshop.vitani.hu/muanyag_laboreszkozok_87/mintavevok_88

http://webshop.vitani.hu/diagnosztikum/pH_papir

http://www.agr.unideb.hu/~kremper/20082.pdf

Kép forrása:

http://www.google.hu/imgres?q=kromatogr%C3%A1fia&um=1&hl=hu&sa=N&rlz=1C1GGGE_enHU404HU404&biw=1280&bih=705&tbm=isch&tbnid=Sshg2TOeeCVgqM:&imgrefurl=https://hu.vwr.com/app/Header%3Ftmpl%3D/production/ms_chromatography.htm&docid=qAUG49YkvRHE0M&itg=1&imgurl=https://hu.vwr.com/hu_HU/content/images/segment_chromatography_200.jpg&w=200&h=200&ei=sj3HT9neD8uM4gS-6JzZDg&zoom=1&iact=hc&vpx=755&vpy=348&dur=751&hovh=160&hovw=160&tx=78&ty=79&sig=112088719226082345998&page=1&tbnh=158&tbnw=153&start=0&ndsp=17&ved=1t:429,r:9,s:0,i:88

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.