Főoldal » A környezettudatosság pszichológiája

A környezettudatosság pszichológiája

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezettudatosságot nem lehet egyik napról a másikra kialakítani az emberekben. Ez persze egyénenként változó, mert nagyban befolyásol a kor, az addig átélt élmények, a kényelem, és egyéb személyes jellemvonások, tulajdonságok.

Egy, ami biztos: minél idősebb valaki, annál nehezebben alakítható, és annál inkább válik a szokásai rabjává, a megszokások emberévé. A környezettudatos gondolkodás sikeres kialakítása éppen ezért véleményem szerint nehézségekbe ütközik. Tipikus jelenség az, hogy olykor még ha tudatában is vannak abban, hogy cselekedetük árthat a környezetnek, mégis megteszik azt, így védekezve: „Most mit számít ez az egy alkalom?”, „Ha nem én teszem meg, akkor megteszi valaki más, úgyhogy úgyis mindegy”. Gondolok itt a víztakarékosság mellőzésére, energiapazarlásokra, szemetelésre, hogy csak ezt a néhány dolgot emeljem ki.

Úgy gondolom, hogy még időbe fog telni az, hogy az emberek ne csak a saját érdeküket, a profitjukat és a kényelmüket nézzék, hanem tovább lássanak saját magukon, és lássák azt is, hogy tulajdonképpen minden egyes kizsákmányoló lépésnek ára van, és ezt valószínűleg ők még nem, de a leszármazottjai biztosan „élvezni” fogják.

Igazából a jövőbeni környezettudatosság és fenntarthatóság kulcsa a gyerekek nevelésében rejlik. A gyerekek úgy szívják magukba a körülöttük lévő világot, mint szivacs a vizet. Éppen ezért rendkívül fontos az, hogy az embert gyerekkorában milyen hatások érik, mert az akkori tapasztalatok és élmények kihathatnak későbbi viselkedésére és az egész életére egyaránt. Erről rengeteg pszichológiai kézikönyvben és tankönyvben írnak. Tehát nagyon fontos, hogy a gyerekek olyan környezetben cseperedjenek, ahol értékek vannak, és hasznos ismereteket sajátíthatnak el észrevétlenül, akár játékos formában is. Én például úgynevezett „ökoiskola” minősítésű általános iskolába jártam, ez valószínűleg nagy szerepet játszott abban, hogy környezetmérnök lettem. A különböző rajzversenyek a környezetvédelem témakörében rendkívül hasznosak, mert így a készségeiket is fejlesztik a környezettudatosság mellett. Nagyon jó programnak mutatkoznak az erdei iskolák, tanulmányi kirándulások, ahol a természetben vannak, és így játékosan felfedezhetik a természeti kincseket, értékeket. Az iskolai Föld Napja, Víz Napja, és más rendezvények, versenyek, faültetések, ismeretterjesztő előadások, kiállítások (például újrahasznosított tárgyakból) is mind a környezetvédelmet hirdetik.  

Ebben a folyamatban természetesen a szülőkön kívül az iskoláknak és a pedagógusoknak is jelentős feladatot kell vállalniuk. Egy kis segítség részükre a következő tanulási program, ahol a különböző korú gyerekek a szintjüknek megfelelő tudást sajátíthatják el játékos formában az energiáról. http://www.energiakaland.hu/

További információk diákoknak, tanároknak, érdeklődőknek, vállalkozásoknak: http://www.hulladekboltermek.hu/

A kicsik egyre több időt töltenek a televízió előtt, ezért fontosnak tartom azt is, hogy olyan műsorokat nézzenek, amik hasznosak és a fejlődésüket szolgálják. Gondolok itt olyan rajzfilmekre, ahol környezeti problémákat mutatnak be, és ahol a jó szereplők legyőzik a gonosz szennyezőket, vagy pedig dokumentumfilmeket, ahol az állatvilágot, vagy a Földünk földrajzi értékeit mutatják be.

Manapság sokat ülnek a számítógép előtt is, szerencsére vannak olyan honlapok, amelyek segítenek jobban szemléltetni a tananyagot, például:  http://www.sulinet.hu/tlabor/

Játszhatnak olyan számítógépes játékkal, ahol a szelektív hulladékgyűjtés a feladat:

http://resources.kaboose.com/games/michael-recycle.html

A jelenben mi tudunk cselekedni, de a jövőben azok a személyek fognak tudni, akik még kicsik, nagyon fiatalok, vagy még meg sem születtek. Ha hosszútávon szeretnénk gondolkodni, -márpedig ez kötelességünk is-, akkor a gyerekeket, utódainkat rá kell vezetnünk arra, hogy miképp tehetnek a bolygónk megóvása érdekében. Felelősök vagyunk a jövőbeni Földünkről gondoskodni, és talán, a következő generációknak már sikerül többet tenniük a cél érdekében.

Képek forrása:

http://www.sweetpeaz.com/wordpress/?p=104

http://eletamerikaban.freeblog.hu

http://www.debonofoods.com/the_environment.php

http://www.fantasyfan.hu/morzsa/a_bolygo_kapitanya_film

http://oko-piac-ter.freeblog.hu/categories/Ovd_a_Fold_kincseit/page/3/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.