Főoldal » A környezetvédelem egy játék!

A környezetvédelem egy játék!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyetemen sok érdekes tanárom volt. Egyikük pl. szerves kémiát tanított 2 hosszú féléven át, és minden órán többször elmondta, hogy “a szerves kémia egy játék”. Az első félévben még nem igazán értettük, és gyakran hallottam olyan hangokat, hogy “Játék! Persze… Neki!”, de én már akkor is azon gondolkodtam, hogy ha valaki ennyiszer elmond valamit, akkor biztos igaza van. Csak rá kell jönni, milyen játék a szerves kémia. Akkor még nem jöttem rá, ezért csak 3-ast kaptam a vizsgán, de a második félévben már megértettem ezt a játékot, és 5-öst kaptam. De nem csak a szerves kémia játék, hanem a környezetvédelem is! Ezt próbálom most néhány példával szemléltetni, és nem tudom, hogy vannak-e olvasóim, de ha igen, akkor remélem, nekik nem tart fél évig rájönni, hogy a környezetvédelem milyen (jó) játék…

A környezetvédelem egy olyan jó játék, amelyben mindenki csak nyerhet. Mi is, a környezet is, és még a jövő nemzedékek is! És sokféle környezetvédelmi feladatot végezhetünk játékosan.

  • Akár gyerekeknek is jó játék lehet a szelektív hulladékgyűjtés! Szétválogatni a kartonpapírt és az újságpapírt, elválasztani az üveget a műanyagtól. És utána lendületesen bedobni a gyűjtőedénybe. Össze lehet kötni akár a színek tanulásával is. “Na, melyik a sárga gyűjtő? Oda dobd a műanyagot!”
  • A gyerekek (de néha a felnőttek is) szeretnek versenyezni. A víz- és energiatakarékosság terén többféle versenyt is kitalálhatunk. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Egy gyereknek mindig öröm, ha ő az első vagy a leggyorsabb valamiben. “Ki kapcsolja le a leggyorsabban a villanyt?” “Ki zuhanyozik le a leggyorsabban?” Ezek mind jó, rövid, de izgalmas versenyfeladatok, és nagyban hozzájárulnak a víz- és energiatakarékossághoz.
  • Mostanában egyre kevesebb helyen van papírgyűjtés az iskolákban. Az is verseny volt, jártak házról házra a gyerekek, és nagyon örültek, ha 1 kg papírral többet szedtek össze, mint a másik gyerek, de a papírgyűjtés fontos környezetvédelmi esemény is volt. Segítette az újrahasznosítást.
  • A boltokban össze-vissza rohangáló gyerekeket a polcok között böngésző szülők gyakran nehezen fékezik meg. De ott is lehet játszani. Egy-egy fajta terméket a gyerekek is végignézhetnek. “Keresd a magyart!” Így a hazai gazdaságnak is segítünk, és a kisebb távolságról érkező, tehát klímabarátabb terméket választhatjuk.
  • A természetben kirándulva is lehet játszani. “Ki tud a legtovább csendben maradni, hogy ne ijesszük el az állatokat?” “Ki tudja, milyen növény/állat ez?” Így megtanulhatjuk a természetjárás szabályait, megismerhetjük a növényeket, állatokat.

Ilyen és ehhez hasonló játékokat mindenki kitalálhat, és felnőttek is játszhatják! Ha játéknak fogjuk fel ezeket a környezetvédelmi teendőket, akkor sokkal hamarabb megtanuljuk, és nagyobb örömünk lesz benne, szórakoztatóvá és ösztönössé válik a környezetvédelem. Így környezettudatosabbá válhatunk. Ezekben a játékokban mindenki nyer!

Kép: http://www.alsogallaiovi.hupont.hu/felhasznalok_uj/1/1/118919/kepfeltoltes/oviemblema.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.