Főoldal » A környezetvédelem egyszerű!

A környezetvédelem egyszerű!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelem ellen – mint sok minden más ellen – az az emberek legnagyobb kifogása, hogy bonyolult, időigényes és drága. Pedig ez nem igaz, a környezetvédelem egyszerű, nem igényel sok időt, és néha még pénzt is megtakaríthatunk vele.

A környezetvédelem az ember ősi, természetes ösztönein alapul.

Szép tájat szeretnénk látni? Ne szórjuk el a hulladékot, és ne taroljuk le a természetet! Lehet, hogy kényelmesebb megszabadulni a használt zsebkendőtől vagy PET palacktól a bokor aljában, de még aki elszórta, az sem szívesen látja viszont másnap. Pedig ott lesz! A zsebkendő is ott lesz, amíg el nem bomlik, néhány hónapig, és a PET palack is ott lesz, évek múlva is! És rontja a táj szépségét… Ezért kell a kijelölt helyre vinni a hulladékot, nem az erdőben elszórni! Nagyobb méretekben is igaz, nem szabad a rozsdás autóroncsot, az elromlott hűtőszerkényt vagy az építési törmeléket sem az erdő szélén lerakni!

Szeretjük, ha madarak csiripelnek, mókusok ugrálnak a fákon? Etessük a madarakat, ne vágjunk ki minden fát és ha még ültetünk is egy-két facsemetét, akkor már tényleg megvolt a napi jócselekedetünk!

Szép, virágos réten szeretnénk sétálni? Gyönyörködni a látványban? Élvezni a virágillatot? Akkor ne szedjük le, csak nézzük, hadd maradjon ott a réten, és hadd szaporodjon, hogy jövőre is nézhessük, szagolhassuk!

Szeretjük sokáig használni a tárgyakat? Emlékeink fűződnek hozzájuk? Sajnáljuk kidobni? Akkor mindent annyiszor használjunk, ahányszor lehet, mindent hasznosítsuk újra, amit csak tudunk! Ha meg már nekünk nem kell, akkor ajándékozzuk el másnak, hátha neki még jó.

Szeretjük beszívni a friss, tiszta levegőt? Irtózunk a szmogtól? Akkor ne szennyezzük a légkört kipufogógázzal! Menjünk inkább mindenhova gyalog vagy kerékpárral! De ha mégis messze utazunk, válasszuk a vonatot vagy a buszt!

Szeretünk friss, finom, vitamindús és nem mérgező zöldséget, gyümölcsöt enni? Akkor ne tegyünk bele mérgeket! Műtrágya helyett válasszuk a szerves trágyát vagy komposztot, permetezőszer helyett a természetes védekezési módokat! Ha nincs kertünk, és ezért boltban vesszük az élelmiszert, akkor kerüljük a következőket: tartósítószer, ízfokozó, állományjavító, mesterséges aroma, színezék! Lehetőleg helyi terméket vegyünk, az frissebb is, és a rövidebb szállítás alatt kevesebb szennyezés kerül a levegőbe.

Nem szeretünk pazarolni, pénzt költeni? Akor takarékoskodjunk a vízzel és az energiával! A víztakarékossággal a vízhiányt is mérsékeljük és segítünk tisztán tartani természetes vizeinket. Az energiával is érdemes takarékoskodni, mert minél kevesebb energiát kell megtermelni, annál kevesebb erőművi szennyezés kerülhet a levegőbe.

Szeretjük a napsütést és a lágy szellőt? Tegyük őket hasznossá! Használjunk szél- és napenergiát! Olcsóbb, mint az erőművekből érkező energia és kevésbé szennyezzük a környezetet.

Lehetne még sorolni a példákat, de a lényeg így is látszik. Természetes ösztöneink mind a környezetvédelem felé mutatnak, hallgassunk rájuk! Így lesz egyszerű a környezetvédelem, így lesz szebb és tisztább a világ!

Kép: http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2009/06/fold.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.