Főoldal » A méhek világa

A méhek világa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hova menjenek moziba azok, akik szeretik a természetet, a világ számos tájáról készült csodaszép fotókat, a szinte krimibe illő fordulatos történeteket? Feltétlenül nézzék meg A méhek világa című filmet. DE kiváló lehet arra is, ha azt akarjuk, hogy tanítványaink bekukkantsanak az élelmiszer”termelés” boszorkánykonyhájába, az emberek és az állatok életének kapcsolódási pontjaiba, titkaiba és nagyon is nyilvánvaló tényeibe.

Egy svájci, alpesi családi méhészetben kezdődik a történet, hogy É-Amerikán át Ausztráliába látogassunk el. A méhészek furcsa szerelme a méhek iránt, a természet tisztelete és megőrzésének óhajtása, a gazdasági élet realitásainak elfogadása, olyan témák, amelyek bármelyikünk életének alapját képezik, legföljebb nem tudunk róla, vagy reméljük, hogy ez ránk nem vonatkozik. Pedig ott van a tányérunkon minden étkezéskor.

Milyen új információkhoz jutottam a méhek életéből? Családtervezésük azt jelenti, hogy nem párosodnak a kaptárban. Kirepülve a közeli vagy távoli szomszédságból választanak párt, hogy elkerüljék a beltenyészetet.
Maguk döntik el, hogy mikor indokolt új királynőt trónra emelni, de a méhész furfangosan átvette tőlük ezt az önrendelkezési jogot.

Az amerikai vándorméhész barátunk Észak Kaliforniából Dél-Dakotába szállítja méheit, kamionnal. Éjjel nappal utazik, nehogy a méhek elpusztuljanak. Ugyanis a méhek az utazás alatt nem mennek WCre…
Nem tudtam, hogy a méhtánc jelenségét Karl von Frisch osztrák etológus fejtette meg. Amiért 1973-ban Konrad Lorenz-cel és Niko Tinbergennel megosztva orvosi és fiziológiai Nobel-díjban részesült.

A méhkaptárban senki nem osztogat parancsokat, mégis olyan fegyelmezett életet élnek, mint a legjobban szervezett hadsereg.

A méhcsaládoknak kollektív érzelmei vannak.

És végül: Miért pusztulnak a méhek? Mi ez a titokzatos „betegség”, ami tizedeli őket?

Vannak persze betegségeik is. De meglepő módon ezrével pusztulnak el a rájuk ártalmatlan rovarölő permetszerektől. Ezek a szerek ugyanis akkor ártalmatlanok a méhekre, ha 3-4 óra eltelik a permetezés és a méh látogatása között. Ehhez éjszaka kellene permetezni ebben a csodálatos alpesi mandulásban, amikor nem jók a látási viszonyok. Permeteznek tehát nappal, amikor már a méhek is ébren vannak, dolgozni kezdenek és holtan zuhannak le a virágról…..

Hallunk még a gyilkos méhekről, az Ausztráliai méh-génbankról, megismerkedünk a méhészek életével. Ezekkel a csodabogarakkal, akik a világ bármely táján ugyanazokkal a mozdulatokkal, szeretettel türelemmel gondozzák állataikat.

Emlékeztetnek méhész apósom szenvedélyes méh-szeretetére, aki nyáron méhász, télen kaptár készítő volt. Mert természetesen az ő méhei csak a saját készítésű Nagyboconádi kaptárban érezték jól magukat.

Én voltam az egyetlen a családban, aki szerettem a mézet, szerintem soha egy üveg mézet sem adott el, csak elajándékozta. Nem pénzért csinálta. Szerelemből.

Unalmasnak gondoltam, fordulatos volt. Kellemes kísérő zene altatta el a szomszédomat. A legnagyobb hőségben megfagytam a klimatizált moziban.

Sok-sok ilyen természetfilm-élelmiszergyártásfilm-mezőgazdasági-állatenyésztési film kellene, ahhoz, hogy tömegesen elgondolkodjunk azon, hogy FENNTARTHATÓ-E ez a gondolkodásmód?

A képeken kedvenc júniusi virágaimat láthatjátok.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.