Főoldal » A módosításokról…

A módosításokról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tegnapi cikkemben a fák kapcsán a természet átalakításáról is írtam. Pontosabban a természet építkezések általi visszaszorításáról. De az ember máshogyan is átalakítja a természetet. Akár egészen nagy léptékben, pl. városokat vagy termőföldeket hoz létre erdők vagy mocsarak helyén, akár emberközelibb méretben, pl. közparkban építkezik, akár nagyon kis méretekben, a molekulák szintjén. Főleg az életet fenntartó DNS molekula szintjén. Mai cikkemben tehát (ahogy a kettővel ezelőtti cikkben is ígértem) a nagy átalakítások után erről a kis léptékű, de nagy hatású módosításról fogok írni, a génmódosított növényekről, ennek a cikknek a kapcsán.

http://maajovonkert.ucoz.hu/_si/0/22959556.jpg

Mégis mi a baj ezzel, és miért környezetvédelmi téma? Tényleg veszélyes ez a környezetre és az emberek egészségére? És egyáltalán mióta van ilyen és miért kell foglalkozni ezzel a kérdéssel? Ezekre próbál válaszolni ez a cikk.

A genetikai módosítás lényege: egy növény örökítőanyagának egy kis részét beültetik egy másik növény örökítőanyagába, hogy egy bizonyos tulajdonságot (pl. betegségekkel vagy kártevőkkel szembeni ellenálló-képességet) átvigyenek az egyik növényből (ahonnan származik az átültetett örökítőanyag) a másikba (amelyikbe beültetik). A nemesítéstől abban különbözik, hogy a nemesítők fajon belül kereszteznek, a faj meglévő tulajdonságait használják ki és fejlesztik tovább annak érdekében, hogy a növény többet, nagyobbat, színesebbet teremjen, betegségeknek ellenálló legyen, stb., a génmódosítók pedig meggyorsítják ezt a folyamatot más fajokból átültetett tulajdonságokkal. Nemesítés már régóta van (több ezer éve), génmódosítás viszont csak az utóbbi néhány évtizedben. (Eleve a DNS molekulát is csak 1953-ban fedezték fel!)

Ez eddig mind szép és jó. De miért veszélyes? Éppen az idegen fajból történő beültetés miatt! Azért, mert egy gén, az örökítőanyag egy-egy szakasza nem csak egy tulajdonságot határozhat meg, hanem akár többet is. És nem biztos, hogy ugyanazt okozza abban a növényben, amelyikbe beültették, mint abban, amelyikből kivették. Lehet, hogy a növény máshogy néz majd ki, más lesz a tápértéke, stb. Egyes ellenálló növények még akár mérget is termelhetnek. Nyilván a méreg tartja távol tőlük a kártevőket, de ahogy a kártevőknek nem tesz jót, úgy valószínűleg az embernek sem.

És ezek a módosított növények kereszteződhetnek a nem módosítottakkal. Génmódosított kukoricatábla mellett van egy nem módosított, átfújja a szél a virágport, és hirtelen a nem módosított tábla is génmódosított magokat érlel… Ennek a veszélyeit még nem ismerjük, nem látjuk át.

Ezek a növények tehát az ismeretlen tulajdonságaik miatt, a táplálkozásunkra gyakorolt esetleges káros hatásaik miatt és a tulajdonságaik továbbörökítése, nem módosított növényekkel való kereszteződés lehetősége miatt az Európai Unióban nem termeszthetők.

Ez megint egy jó példa arra, hogy ha az ember átalakítja a természetet, akármilyen kis méretekben, az nagy gondot is okozhat. Ezért keressük a módosításoktól mentes növényeket és a belőlük készült élelmiszereket!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.