Főoldal » A múlt és a jelen elefántjai

A múlt és a jelen elefántjai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Mamutokat még a legkisebbek is ismerik és szeretik, hisz mitől ne lenne bájos egy nagy bundát viselő „elefánt”. A mamutok (Mammuthus) az elefántfélék családjának egy mára kihalt nemét alkotják az ormányosok rendjén belül. A nem első képviselői mintegy 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg, az utolsók pedig kb. 3600 évvel ezelőtt haltak ki. Fontos kiemelni, hogy a mai elefántok nem a mamutok leszármazottjai!

A nem utolsó fajai a kőkorszak emberének kortársai voltak Eurázsiában és Észak-Amerikában.

Magyarország múzeumai is rendelkeznek maradványokkal, különféle leletekkel, amiket időről időre ki is állítanak. Szerencsére hazánknak nem kell panaszkodni jégkorszaki leletek miatt, vegyük példának a Balatonakarattya melletti útépítkezésen, illetve a Baranyai megyében Zók község szőlőhegyén talált csontokat.

[token node title-raw]

A legfrissebb és most aktuálisan a legnagyobb szenzációt élvező maradvány a Jakutföldön, Batagaj közelében augusztusban előkerült mamut csontok. A kutatók még tavaly december táján kiadtak egy közlemény miszerint a korábban felfedezett leletekkel ellentétben ezen egyed csontjaiban ép, biológiailag aktív sejtmagokat nyerhetnek ki egy tízezer éves fagyott csontvelőből.

A Szaha Köztársasági Mamutmúzeum és a japán Kinki Egyetem kutatói  a gyapjas mamut feltámasztását célzó projektet el is indították. Iritani Akira professzor, a japán kutatócsoport vezetője szerint a fényképek alapján a csontvelő elég jó állapotban van ahhoz, hogy jó eséllyel próbálkozzanak a gyapjas mamut klónozásával. A japán kutatócsoport pedig megpróbál elefántpetesejteket biztosítani a kutatáshoz, noha a professzor véleménye szerint a feladat nem ígérkezik egyszerűnek.

A mai hírek szerint a munkálatok elindultak és a kutatók megnevezésre kerültek. Orosz részről Vaszilij Vasziljev, a Szaha Köztársasági Északkeleti Szövetségi Egyetem rektor-helyettese, a dél-koreai Szuam biotechnológiai kutatási alapítvány részéről pedig a Hvang Vu-Szuk őssejtkutató írta alá a mamut klónozásával kapcsolatos megállapodást.

A legnehezebb feladat feltámasztani a mamut sejtjeit – hangsúlyozta Hvang In-Szung, a Szuam kutatója, aki oroszországi kollégáival közösen próbál majd ép génállományú szöveteket találni. Amint ez sikerült, a mamut testi sejtjeiből nyert maggal helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet egy indiai elefánt méhébe ültetik be. A fő kérdés itt, hogy mennyire különbözik a két faj genetikai állománya a több millió éves különélés óta. Egyesek szerint az eltérés 5% (ami nagyobb, mint az ember és a csimpánz között). Ráadásul az indiai elefántok 56, a gyapjas mamutok 58 kromoszómával rendelkeznek.

 

Ma élő rokonai is sajnos rászorulnak az emberi segítségre, hogy fajuk fent maradjon. Ide tartozik az indiai elefánt ( Elephas maximus) és az afrikai elefánt ( Loxodnta africana). Utóbbinál a Mamut és masztodon DNS-ét is bevonták abba a genetikai vizsgálatba, amely alátámasztotta a kutatók feltételezését, hogy valójában két elkülönült elefántfaj él Afrikában, a kisebb erdei és a nagyobb szavannai elefánt.

[token node title-raw]

Afrikai elefánt

Az 1970-es és 1980-as években a faj rengeteg egyedét pusztították el az orvvadászok. Ennek okán 1990-ben betiltották az elefántok testrészéből készült termékek forgalmazását. Az afrikai elefánt védelme az egész környező ökológiai rendszer védelmét is jelenti, s ebből adódóan  össze kell hangolni a helyi lakosság kultúrájával.  Az elefántkereskedelmi információs rendszer (ETIS) adatbázisát a WWF és az IUCN közös TRAFFIC programja kezeli, amely a kihalt vadállatokkal folytatott kereskedelmet ellenőrzi.

Az indai elefánt esetében sajnálatos módon az egyed szám 30.000 körül járhat.

[token node title-raw]

Indiai elefánt

Mindehhez hozzá jön az is, hogy ezen faj esetében csak a hímek hordanak agyart, így a genetikai állomány a hímek pusztulásával folyamatosan szűkül. Még fájdalmasabb adat, hogy becslések szerint legalább 15.000 indiai elefánt él fogságban: vagy cirkuszok és állatkertek kedvencei, vagy az őserdei favágók jól kiképzett segítői.  Az indiai elefántot érintő legfőbb veszély a megfelelő élőhelyek fogyatkozása, bár a kereskedelmi célú vadászat, az elefántcsont-kereskedelem és az állati testrészeket, illetve állati eredetű anyagokat tartalmazó hagyományos orvosságok készítése is fenyegeti.

 

Szomorú nézni, hogy miközben egy kihalt fajt próbálunk visszahozni az élők közé, a még jelenlévő, a természet fontos részét képező egyedeket pedig hagyjuk eltűnni.

 

 

 

 

 

Forrás:

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Mamut

http://index.hu/tudomany/2012/03/13/mamutot_klonozna_az_embriohamisito/

http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/0,1518,821107,00.html

Képek forrása :

http://photoblog.twincityphotos.com/2009/09/elephant-eye/

http://digimorph.org/specimens/Elephas_maximus/elephas.phtml

http://www.panoramio.com/photo/19615047

http://www.nol.hu/archivum/archiv-480429

 

 

Ajánlott oldal: http://www.origo.hu/tudomany/20070924-jegkorszaki-oriasok-zircen-uj-kiallitas-a-bakonyi-termeszettudomanyi-muzeumban.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.