Főoldal » A Nagy Óceántakarítás

A Nagy Óceántakarítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.
A 19 éves dán Boyan Slat szerint 5 éven belül kitakaríthatjuk a világ óceánjait. A világ óceánjainak megtisztítása a hatalmas mennyiségben felhalmozódott műanyag és egyéb hulladékoktól korábban lehetetlennek tartott ötlet volt. Most, ez a 19 éves dán fiú mégis azt állítja, hogy nem csupán orvosolható ez a probléma…

…hanem azt is, hogy mindez 5 éven belül valósággá válhat, és még profitot is fog termelni!

Elöljáróban idézzük Boyan Slat honlapját, ahol megkérik a sajtót a korrekt közlésre:Csak félúton járunk a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében. Az előzetes elképzelések és lehetőségek nagyon ígéretesek és az 50 fős csapat jól halad a munkával, de nem akarnak félkész koncepcióval előállni, amíg a kutatás és fejlesztés zajlik. A megvalósíthatósági tanulmány ez év végével láthat majd napvilágot.

Az úgynevezett “Csendes-óceáni Szemétfolt” (Great Pacific Garbage Patch) felhalmozódott műanyagrészecskék hatalmas mennyiségéből áll. Más óceánoknak is megvan a maga műanyag hulladék gyűjteménye összesen 6 szemétsziget ismert, melyek 90%-a műanyag hulladékokból tevődik össze. Tudósok százai vizsgálták már, hogyan lehetne ezt a 20 billió tonnányi műanyag hulladékot eltávolítani, de hiába…

Mégis, a 19 éves feltaláló, Boyan Slat állítja, az ő elképzelésével megközelítőleg 5 éven belül elvégezhető a művelet. Rájához hasonló hajói hosszú, úszó légpárnanyalábokkal kapcsolódnak egymáshoz, így növelve a tisztítható terület nagyságát. A légpárnák a hajó felé terelik a hulladékot, ahol egy hatalmas tölcsér fokozatosan szívja el a lebegő hulladékokat.

A cikk folytatása és több fotó itt található.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.