Főoldal » A napelemes rendszerek másik oldala…

A napelemes rendszerek másik oldala…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Végre ránktört a nyár, a hétvégére jó kis kánikula ígérkezik. A NAP ezerrel dolgozik kora reggeltől késő délutánig, méginkább eszembe juttatva azt, hogy miért is nem fogom be én a napenergiát. Miért is nem hasznosítom?

Erről olvastam most egy cikket, amiből idézek pár sort. A cikk a Családi házad van? Ennyi idő alatt térül meg a napelem címet kapta a Richpoi Hírekben.

Röhög rajtunk Európa – vallják a hazai napelem-piac képviselői. A kritikán aluli engedélyezési-, illetve szabályozási rendszer, az állami támogatások elmaradása, valamint egy ismeretlen érdekeket képviselő lobbitevékenység ugyanis mind-mind gátat szabnak hazánkban az “ingyenenergia” terjedésének.

“…szakértők tapasztalatai szerint egy családi ház éves villamos energia igényét lefedő napelemes rendszer maximum 10 év alatt behozza az árát. ….”

“…..2003-ban még …….30 százalékos támogatás volt a Széchenyi programon belül, és 12 százalékos áfa volt a napelemekre. Nagyon jók voltak a viszonyok, igaz, hogy akkor még a mostani háromszorosába kerültek a napelemek. Lassan eltelt 10 év, és a feltételek Magyarországon nemhogy javultak volna, hanem romlottak. Ma egyáltalán nem támogatják a napelemes rendszerek telepítését, sőt, 27 százalékos az áfa – döbbenetes….”

A teljes cikket kérem, most olvassátok el ITT, ezen a linken!

Azt gondolom a fent idézett mondatok illetve a cikkben olvasottak is egyfajta vélemény. Egy valakinek a véleménye számokkal, adatokkal, konkrétumokkal és a jelenlegi helyzet bemutatásával alátámasztva. Azt viszont kijelenthetem, hogy talán ezért sincs a mai napig egyetlen napkollektor sem a ’90 -es évek legelején épített családi házunk – egyébként kiválóan és pontosan erre tájolt viszonylag nagy – tetőjén. Akkor megfizethetetlen beruházás lett volna. Azt is elmondom, hogy azóta is, régóta foglalkoztat a napenergia befogása és hasznosítása. Szívesen bevállalnám az utólagos beépítés apró “komolyabb felfordulást” nem igénylő procedúráját is.  Sajnos nincs rá megfelelő anyagi hátterem, pedig nagyon jó lenne, ha az egyébként elég magas havi energia költségem egy részét ezzel ki tudnám váltani.  Ennyi sincs rá: “Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer – mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezi tudja – munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.”   – átlagos magyar háztartásban élőként. 

A cikkben említett “valamilyen ismeretlen érdekeket szolgáló lobbitevékenység”  pedig nagyon is elgondolkodtató. Mert nem légbőlkapott dobálózás! Főképp annak (pl. nekem) aki azért anno “megszenvedte” a hazai energiaipar átalakítását a szénbányászat ill. uránbányászat megszűntetésével. Mert az “import olcsóbb” lobbitevékenység akkor ezt eredményezte. (Manapság az import feketeszén 7000 HUF / mázsa körül van, az erőművek pedig nyelik az erdeinket….) No de ez más téma….

felhasznált cikk: RP Hírek/Családi házad van? Ennyi idő alatt térül meg a napelem.

felhasznált fotó: http://solartisnapkollektor.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.