Főoldal » A „nemdohányzó”falu

A „nemdohányzó”falu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A zalai dombok közt bújik meg egy kicsiny falu nem messze a szlovén határtól, közel Lentihez. A kis községet Gosztolának hívják. Hivatalosan hatvanan lakják, de ténylegesen csak harmincan élnek a faluban.

Már az 1200-as években említették különböző dokumentumokban. Soha nem játszott jelentős szerepet a magyar történelemben; nemesek, bárók birtokolták, a második világégés viszont öt emberéletet követelt a településtől. Az 1970-es évektől erőteljes leépülési folyamat indult meg a községben. Sőt a lakók által „Kisgosztolának” nevezett falurész el is néptelenedet. Ezután több alkalommal kísérletet tettek a megszűntetésére, de szerencsére a megmaradt lakók összefogtak és kiálltak kis településükért, közösségükért. Szerencsére! Ugyanis manapság a falu erőteljes fejlődésnek indult az idegenforgalomnak köszönhetően.

Úgy tűnik az emberek rájöttek, milyen gyönyörű helyen fekszik. Megépült egy hotel, majd több úgynevezett vendégház is, amelyek várják a kedves vendégeket télen, nyáron a fenyőerdőkkel átölelt, csendes, kis faluba.

Az idelátogatók leginkább a túrázásban, kerékpározásban lelhetik kedvüket itt, mivel talán erre a két kikapcsolódási formára a legalkalmasabbak a községet körülvevő lankák, erdők.

A település névtábláján, az út szélén, az Európai falu kiírás mellet a nemdohányzó község is szerepel. Hogy lehet egy falu nemdohányzó? Ott nem dohányoznak?

Ottani lakosoktól érdeklődtem, hogy valóban így működik-e a gyakorlatban is. Szerintük nem teljesen van így, bár tényleg elég kevés a „füstös” ember a faluban.
Ám nem csak azért lehet egy település nemdohányzó, mert lakói megvetik a cigarettát, hanem egészen egyszerűen nem gyújtanak rá közterületeken, nem szórják el a csikket, ügyelnek, hogy csak bizonyos helyeken, helyiségekben lehessen pöfékelni.

Ez így rendjén is van, hiszen ha a dohányosokkal szemben fenntartásaink vannak, mégsem kell nekik rontani. Inkább kompromisszumra kell törekedni. Ha valaki rá akar gyújtani, hát tessék, de ne veszélyeztesse más egészségét.
Meleg gratuláció Gosztolának. Vegyenek példát más települések is róla. A szomszéd falva így lesz zöldebb!

fotó: www.gosztola.hu

megjelent még: maarc.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.