Főoldal » A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer – 1. rész

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer – 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mai írásom egy cikksorozatom első része, mely egy hazánkban európai szinten is példaértékű, kiemelkedő programról szól, mely a biológiai sokféleség megőrzését szolgálja.

A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer (NBmR) a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természet- és Környezetmegőrzési Szakállamtitkársága irányításával működő országos program. Feladata a magyarországi biológiai sokféleség (biodiverzitás) állapotának és változásainak hosszú távú megfigyelése.

Magyarország 1994-ben ratifikálta a Biológiai Sokféleségről szóló Egyezményt, melynek kihirdetésével (1995. évi LXXXI. Tv.) törvényi szinten kötelezettséget vállalt az egyezményben foglaltak betartására. A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény szintén előírja a biológiai sokféleség természetvédelmi célú megfigyelését, mintavételezését.

A NBmR kiépítése során először kidolgozták a programot, majd ezt követően megindult az adatgyűjtés is. A program ma már több, mint tíz éves tapasztalattal rendelkezik a természetvédelmi monitorozás terén. Nemzetközileg igen elismert, számos európai ország szakemberei érdeklődtek a több éves működés során szerzett tapasztalatok iránt, melyeket a saját nemzeti monitorozó rendszerük kialakításánál felhasználtak.

A több éves munka eredményeként elkészült NBmR program, a javaslatok 1997-ben egy tízkötetes kézikönyvsorozat formájában jelentek meg.

A sorozat 1999-ben egy újabb kötettel bővült, és később az interneten is hozzáférhetővé vált. Számos ökológus szakmai véleményét ötvözte a program, beleértve az élővilág monitorozásának elvi megalapozását, az élőlények, életközösségek és élőhely-komplexek kiválasztási szempontjait, mintavételi módszereit.

Jelentős szakmai újdonságként a szakemberek kidolgozták Magyarország élőhely-típusainak azóta többször továbbfejlesztett osztályozási rendszerét, amely az élőhelytérképezés alapjául szolgál (Az élőhelytérképezésről egy későbbi cikkemben lesz szó).

A program mentén a rendszer kiépítése 1997-ben kezdődött meg. A terepi vizsgálatok 1998-ban indultak. A monitorozott komponensek száma évről évre folyamatosan bővül.

A NBmR felépítése

A NBmR programja a szakmai útmutatáson túl egyben javaslatot tett a szervezet felépítésére és kialakítására, amely a NBmR szakmai és adminisztratív irányítását, valamint a mintavételezés végrehajtását, koordinálását végzi a természetvédelem hivatásos szervezetén belül. Ezen koordinációs feladatok ellátására 1997-ben megalakult az Irányító Központ.

Az országos programok kidolgozását, összehangolását központi irányítás biztosítja, de a helyi feladatokat a területi szervek koordinálják. 1998 óta minden nemzetipark-igazgatóságon egy monitorozó koordinátor foglalkozik a feladatok megvalósításával az adott igazgatóság működési területén.

[token node title-raw]

A NBmR központ munkatársai nagy hangsúlyt fektetnek a szakértők széleskörű bevonására. Egy-egy élőlénycsoportra vonatkozóan ún. szakértői munkacsoportok alakultak a felmérések és az adatkiértékelés tapasztalatainak megvitatására. Ezek a csoportok végzik a módszerek felülvizsgálatát és folyamatos továbbfejlesztését is.

Természetesen a program egészét is valakinek ellenőriznie kell. Ezt egy szakemberekből álló, független Szakértői Tanács végzi. A rendszer külső intézmények – kutatóintézetek, egyetemek, egyesületek – munkájára is támaszkodik, amelyek országos vagy regionális szinten kapcsolódnak be a mintavételezésbe és az adatok értékelésébe.

Vannak speciális szaktudást nem igénylő feladatok, ezeket természetvédelmi egyesületek, iskolák önkénteseinek bevonásával hajtják végre. A szakmai feladatok ellátása mellett fontos feladat a közvélemény tájékoztatása is.

A magyarországi élővilág ma még európai viszonylatban is kiemelkedően gazdag. Megőrzése társadalmi összefogást igényel, a feladatok ellátásához szükség van a közigazgatás egyéb ágazatai és a lakosság támogatására is.

Projectek és protokollok

A monitorozó munka projektek köré szervezôdik. A projektek a monitorozás programjára vonatkozó kézikönyvsorozatban leírtak felhasználásával, a célok megfogalmazásával, valamint a feladatok pontos kijelölésével kerültek kialakításra. A korábban kijelölt 10 projekt kiegészült az Európai Unió természetvédelmi irányelveiben megfogalmazott monitorozási feladatok teljesítéséhez kapcsolódóan egy tizenegyedik projekttel is.

A monitorozó munkát szabványosítani kellett, ennek érdekében részletes útmutatók, ún. protokollok készültek specialistákból álló szakértő csoportok bevonásával. A protokollok részletes leírást tartalmaznak például a mintavételi helyszínek kiválasztására, a vizsgált változókra, a mintavételi módszerekre, a mintavételi gyakoriságra és a trendek kimutatására. A protokollokról bővebben itt olvashattok.

A NBmR által jelenleg a következőket monitorozzák: élőhelyek, növénytársulások, védett és inváziós növényfajok, mohák, nagygombák, emlősök (kisemlősök, északi pocok, denevérek, ürge, güzüegér, pelék), kétéltűek, hüllők, halak, vízi makroszkopikus gerinctelenek, szitakötők, nappali lepkék, éjszakai nagylepkék, talajfelszíni ízeltlábúak, egyenesszárnyúak.

A kapcsolódó regionális monitorozó programok keretein belül további élőlénycsoportokat is vizsgálnak a területek sajátosságainak megfelelően (pl. madarak, puhatestűek, pókok, tegzesek, algák, zooplankton).

Az NBmR-ről szóló következő cikkben az akcióprogramokról és az állatfajok monitorozásáról lesz szó.

Akit a program részletesebben érdekel, azoknak ezt az oldalt ajánlom.

 

Vezérkép forrása:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/oldal_images/biomon/biomonlogo1.jpg

A többi kép és a cikk forrása:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/downloads/biomon/biodiverzitas-magyarbeliv-low-res.pdf

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.