Főoldal » A Nyírség bennszülött növénye.

A Nyírség bennszülött növénye.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Helyszín ismét Szabolcs megye, Nyírbátor és környéke a Bátorligeti Ősláp melletti legelő. Múlthéten már írtam egy kis ízelítőt e terület szépségéről, páratlan természeti értékeiről. Most egy újabb lenyűgöző sétát teszünk, miközben két kihalás szélén álló fajt is találunk.

 

Április vége felé járunk az időjárás ilyenkor még igen szeszélyes, ám a pusztai legelő látványa feletette velünk a rossz időt. Óriási nyugalom, ami körülvesz minket, és persze a távolban legelésző állatok. A helyiek nagyon barátságosak, és szívesen válaszolnak minden kérdésre. Megtudtuk, hogy kb. 500 marha és 110 borjú van a területen jelenleg.

És azt is elárulták, hogy melyik dombok mögött kel keresnünk Magyarország egyik fokozottan védett növényét, nemsokára rá is találtunk e ritkaságra. Sajnos a kökörcsinek március végén virágoznak, és szinte már mind elvirított, de egy mintha csak ránk várt volna.

A vezérképen láthatjuk az utolsó virító kökörcsint a Bátorligeti réten.

A  tátogó  kökörcsin  (Pulsatilla  patens)  Magyarország  egyik  legveszélyeztetettebb, közvetlenül  a  kipusztulás  szélén  álló  növényfaja.  Napjainkban alig néhány lelőhelye maradt.

 

A kökörcsinek (Pulsatilla) a boglárkák rendjébe (Ranunculales), ezen belül a boglárkafélék családjába (Ranunculaceae) tartoznak, változatos színű és formájú más társukkal együtt.
A keskeny levelű növénynek magányos, gyapjas, bozontos szőrzettel borított, bókoló lila virágai vannak.

 

M.J.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.