Főoldal » A Parlament elfogadta az új hulladékgazdálkodási törvényt

A Parlament elfogadta az új hulladékgazdálkodási törvényt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Országgyűlés a hulladékról szóló törvényt elsöprő többséggel – 288 igen, 55 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett – szavazta meg. Jövőre bejön a hulladéklerakási járulék, 2014-től központilag fogják előírni a szemétdíjat, de a háztartási hulladék külön gyűjtéséről szóló rendelkezések csak 2015-ben lépnek életbe.

A hulladékgazdálkodás átfogó átalakítása azért volt szükséges, mert hazánknak telejítenie kellett az Európai Unió begyűjtésre és hasznosításra vonatkozó előírásait. Az új törvényben központi hatósági árszabályozás lesz  bevezetve 2014. január 1-jével, így a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást csak nonprofit tevékenységként lehet majd végezni- írja a kormany.hu.

A tervek szerint tehát 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat. Az energiahivatalnak minden év szeptember 30-ig kell megküldenie a díjmegállapítással- és változással kapcsolatos javaslatát.

A törvény további fontos pontja, hogy 2013-tól hulladéklerakási járulékot is bevezet, ezt a lerakók üzemeltetőinek az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján kell megfizetniük. A járulék mértéke évente fog nőni 2013-tól 2016-ig. A befolyt összeget pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra fordítja majd. Ezt sok környező ország már alkalmazza, és évek óta sikeresen működik például a szomszédos Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország gyakorlatában. A járulék azért fontos, mert a cégeket a hulladék szétválogatására ösztönzi. Az elérendő cél az, hogy a közszolgáltató cégeknek a szemét lerakása helyett az legyen az érdekük, hogy a lakosság szelektíven gyűjtse a hulladékot. 

 A háztartási hulladékkal kapcsolatban a törvény elsődleges célja a hulladékképződés megelőzése, ha pedig ez nem valósítható meg, minél több hulladék esetében lehetővé kell tenni az újbóli használatot, illetve az újrafeldolgozást annak érdekében, hogy a lerakókba egyre kevesebb szemét kerüljön. Ezen rendelkezések 2015-ben lépnek életbe. “A szabályozás szerint Magyarország területére ártalmatlanításra szánt veszélyes hulladékot, valamint ártalmatlanításra szánt háztartási hulladékot és annak égetéséből származó maradékanyagot tilos behozni.”

Az uniós irányelvek alapján a háztartási és az ahhoz hasonló hulladékból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasználatra történő előkészítésének és újrafeldolgozásának mértékét 50%-ra, a nem veszélyes építési-bontási hulladék újrahasználatra történő előkészítését, újrafeldolgozását és egyéb, anyagában hasznosítását pedig 70%-ra kell növelni 2020-ig.  Ennek feltételeit teremtette meg az új törvény.

A hulladékról szóló jogszabály az első olyan törvény, amely a hozzá tartozó végrehajtási rendeletekkel együtt lép hatályba, 2013. január 1-jén. Ez nagyon fontos dolog és a jövőben is át kellene venni ennek a gyakorlatát, ugyanis eddig a hulladékgazdálkodást szabályozó törvényhez korábban nem kevesebb, mint 8 év alatt készültek el a végrehajtási rendeletek, ami az elmúlt évtizedben nagy bizonytalanságot okozott az ágazat jogi szabályozásában. Ez a törvény is bizonyítja, hogy a jövő a szelektív hulladékgyűjtésé, tehát mindenkinek át kell állnia mostmár az efféle gondolkodásra.

Vezérkép

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.