Főoldal » A repülő patkányok és a karácsonyi bejgli

A repülő patkányok és a karácsonyi bejgli

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tudom és megértem, hogy nagyon sok a magányos idős ember, akik ember-társaiktól rég elvadultak, kedvenc időtöltésük a madarak etetése. ( Nem beszél vissza és hálásan bólogat)De azt hiszem itt az ideje, hogy találjunk nekik valami más elfoglaltságot.

Tűrhetetlenül elszaporodtak a városban a galambok!

Tömegesen lepik el a köztereket, ahol a szó szoros értelmében fű nem nő a látogatásaik nyomán. Madár-salátának használják a kiültetett virágokat, felszedik a fűmagvakat, a földön landolva beton keménységűre döngölik az egykori talajt.

[token node title-raw]

A játszótéri homokozóba nem szabad gyerekeket engedni, mert galamb ürülékből nem lehet homokvárat építeni. A fertőzés veszélyről nem is beszélve.

Az épületek tetején, műemlékek minden szögletében galambrajok és galamb ürülék kilószámra. Hiszen egy tenyérnyi helyre is képesek leszállni, sőt a fészkeléshez sem kell sokkal több.

Elriasztják az énekes madarakat, mert a kistestű, félénk madarak a megriadnak a zajos, agresszív galamb inváziótól. Az erkélyre ültetett nagytestű ragadozó madár-utánzat, a drótháló, a tüskés ablakpárkány védő, vagy CD sem oldja meg a problémát, csak áttelepíti a szomszéd erkélyére.

A szemetelés, a gondatlan hulladék elhelyezés és a madáretető nénik gondoskodnak a  galambok túletetésükről, a túlszaporodásukról.

A városon kívül a természet gondoskodik arról, hogy egy-egy állatfaj ne tudjon túlságosan elszaporodni. Éhen fagynak télen, az őket fogyasztó többi állat is szaporább lesz, tehát a gyengébbekből lakoma lesz, kevesebb lesz a fióka.

Miért nem így történik ez a városban?

Nemhogy éhen nem halnak, hanem olyan túlsúlyosak, hogy kondi-terembe kellene járniuk.

Nem fagy meg az ember galambja egy kívülről is fűtött városi ház zugaiban.

Hol vannak a sólymok és a héják, hogy rendet tegyenek a galamb-fronton?

Ők szegények nem jól alkalmazkodnak a városhoz, maradtak az ősi, erdős/pusztás területeken.

( Az ő számuk, az erdős pusztás területek fogyatkozásával egyre csökken.) A galambok pedig nem repülnek ki a városból, hogy megegyék őket. Pedig télen, amikor az egerek elbújnak, micsoda lakoma lenne belőlük!

 

Nem lehetne megoldani a ritkításukat?! Valóban?

Ha egy ember ennyi kárt okozna a város épületeiben, bútorzatában, biztosan elzárnák rongálás vétsége miatt. De a galambokat etetjük (igaz a börtönben a rongálót is).

Amikor kitört a madárinfluenza hisztéria, tízezrével lehetett elpusztítani a zárt területeket tartott békés baromfikat, de a galamb tízezrekkel nem tudunk mit kezdeni?

Vagy a baromfikat könnyebb volt, mert be voltak kerítve és nem repültek el?

Utóbbi miatt fertőzni sem tudtak volna úgy, mint a galambok, mégis sikerült így tönkre tenni jó néhány baromfi-tenyésztőt.

Ha az öreg néni jegy nélkül utazna a BKV-n, őt megbüntetnék a közterület felügyelővel megerősített BKV ellenőrök. Ha legalább ennyi kárt okoz a közterület szennyezéssel és egy inváziós faj dédelgetésével, akkor mindenki szelíden mosolyog: szegény magányos öreg néni. (Van, aki csúnyábban fogalmaz. Pl. én)

Ezzel az erővel a patkányokat is etethetné. Ja, hogy az nem olyan aranyos?! Még szerencse.

Egyes kerületekben, néhány gondozott közparkban látunk, tiltó, bírsággal fenyegető, felvilágosító táblát. De ezekkel csak azt a területet védjük meg, ha megvédjük. Mert egy parkkal arrébb repülnek. Szemét, park, elhagyott épület van bőven.

Karácsony után a parkok tele vannak ételmaradékkal, mert valakinek meg kell ennie azt a rengeteg beijglit. Nézem a parkban az előttem döcögő, kutyasétáltató nénit. Ő is és a kutyája is alig bírnak járni. Öregek és nagyon kövérek. A néni egy kis zacskóból szórja az összetört süteményt. 20-30 galamb játékos vetélkedőt tart a morzsákért. Távolabbról követi a jelenetet 2-3 kormos varjú és dolmányos varjú. Ők azokat a nagyobb darabokat kapják fel, amit a galambok otthagytak.

Tudom, hogy a néni ennyit van levegőn, amíg a kutyát sétáltatja.

A többi kutyással beszélget is néhány szót, mert különben elfelejtene beszélni.

Én se szólok. Nincs mit tenni. Rövidesen megvalósul Hitchcock látomása.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.