Főoldal » A sirályok és a szeméttelep

A sirályok és a szeméttelep

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Cikkemben azt kutatom, hogy miért vannak sirályok a szeméttelepeken. Én személyesen is láttam már sirályokat a régi veszprémi hulladéklerakón. (Nagy testű, fehér, ragadozó módjára köröző madár nem lehetett más.) Igaz ugyan, hogy közel van a Balaton, de ezek a sirályok nem ingáztak a tó és Veszprém között, hanem mindig a szeméttelep felett köröztek.

Érdekelt, hogy vajon milyen sirályok lehetnek, ezért utánanéztem. (A határozáshoz használt források:

 1. Haraszthy László (szerk.): Magyarország madarainak határozója, Natura kiadó 1990. (A cikkben erre “magyar határozó” jelzővel utalok.)
 2. R.T. Peterson -G. Mountfort -P.A.D. Hollom: Európa madarai (magyar viszonyokra alkalmazta: dr. Tildy Zoltán), Gondolat kiadó, Budapest, 1986. (Erre a műre utal az “európai határozó” jelző.)

A határozáson kívül a szöveg egyes részeihez is felhasználtam ezt a 2 művet.)

A magyar határozó szerint hazánkban a következő fajok élnek:

 • Viharsirály
 • Ezüstsirály
 • Heringsirály
 • Dolmányos sirály (hazánkban ritka, február és december között 41 alkalommal észlelték)
 • Jeges sirály (hazánkban 5 alkalommal fordult elő télen)
 • Sarki sirály (egyetlen esetben észlelték hazánkban)
 • Szerecsensirály (Magyarországon néhány pár költ május-júniusban)
 • Dankasirály
 • Kis sirály (március-június, illetve július-augusztus hónapokban vonul át)
 • Csüllő (augusztus és április között ritka vendég)
 • Fecskesirály (egyetlen hazai adata ismert).

A sirályok tömeges megjelenése és a júniusi észlelés miatt a ritka, vagy csak télen előforduló fajokat kizárhatjuk, marad a viharsirály, ezüstsirály, heringsirály, dankasirály. Megnéztem ezeket az európai határozóban is, ott kép is van róluk és a röpképükről. A képek alapján kiderült, hgy csak a lábuk színe és a szárny mintázata segítene a határozásban, de abban a magasságban messziről nem láttam jól a lábuk színét, és alulról nem látszott a szárny mintája.

A dankasirály vonuló, márciustól szeptemebrig van nálunk, az északon költők gyakran nálunk telelnek. Rovarevő, (eredetileg mezőgazdasági területeken él, szántáskor nagy csapatokban jár az eke után, és a földből kiforduló pajorokat, rovarálcákat, stb. szedegeti, a rajzó cserebogarakat a levegőben fecske módjára kapja el), tehát találhat táplálékot egy hulladéklerakóban is: megeheti a lerakott hulladékban élő rovarokat.

A heringsirály nálunk az európai határozó szerint szórványos tavaszi és őszi átvonuló, így nem valószínű, hogy ezt a fajt láttam. Az ezüstsirály nálunk kóborló, főleg ősszel látható. Mindkét faj a nyílt vizeket, tengerpartokat, folyótorkolatokat kedveli, a szárazföld belsejében pedig a füves szigeteken, sziklás partokon, mocsarakban élnek.

A viharsirály élőhelye is az ezüstsirályhoz hasonló, a szárazföld belsejében telepesen fészkel lápokon, domboldalakon és mocsarakban. Magyarországon rendszeres téli vendég.

Az észlelés időpontja alapján, azt is figyelembe véve, hogy a madarakat nyílt víztől távol láttam, valószínűleg dankasirályok köröznek a hulladéklerakó körül, amelyek rovarevők, így könnyen találnak táplálékot a bomló hulladékban bőven előforduló rovarok között. Így kerülnek a sirályok a hulladéklerakóba.

Kép forrása: http://www.mme.hu/images/stories/2_cikk_mappak/6_termeszetvedelem/6_madargyuruzesi_kozpont/siralygyuruzes_Gyal_szemettelep_2011_Orban_Zoltan_0010.JPG

További információk képekkel, videóval a madártani egyesület cikkében olvashatók, ahonnan a kép is származik, és ahonnan kiderül, hogy a madarászok is főleg dankasirályokat gyűrűztek a hulladéklerakóban: http://www.mme.hu/component/content/article/19-hirek-archivum/1316-fantasztikus-nap-egy-pokoli-helyen-szemettelepi-siralygyuruzes.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.