Főoldal » A téglahegyen innen…

A téglahegyen innen…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egyszer volt – volt, és egyszer van – most. Kezdhetném így is a történetet, de ez nem mese lesz, hanem a valóság. A jelen világunk egy szomorú története, egy településre bevezető út mellett hétről – hétre, hónapról – hónapra növekvő “hegyről”. Mert a hegyek nemcsak kopnak, de nőnek is. Ezt mondjuk eddig is tudhatta az, aki cseppet jártas a geológia világában, illetve érdeklik az ilyen földtani dolgok. De “hegyek” tudnak növekedni az emberi tevékenység által is.

Valahol Baranya megyében, a Keleti-Mecsek szélén van a történetben szereplő település, ahol én is élek. A településre, a főútról bevezető mellékút keresztezi a hajdanvolt Pécs-Bátaszék vasútvonalat, és annak átjáróját elhagyva bukkan szemünk elé ez a fotón látható “csodás látvány”. Egy minden bizonnyal magánterületen lévő törmelékdepó, ami pár hónap alatt magasodott a jelen állapotra. 

[token node title-raw]

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez – amióta én az eszemet tudom – mindig is szeméttelep jellegű elvadult bokros, dzsindzsás terület volt. Folyamatosan és mindig hordott ide valaki és valakik hulladékot. Öreg ágyakat, műanyagszékeket, TV -ket és egyéb mindenféleségeket. Néha vették a fáradságot és nem az út szélére, hanem beljebb dobták le. Aztán meg néha földdel eltakarta mindezt valaki. De az útról – a szemnek “jótékony” bokros eltakarta. Pár hónapja – hete elkezdték bontási törmelékkel feltölteni a “szemétbányát”, válogatás és osztályozás nélkül, ám hozzáértő módon elterítve – depózva az anyagot. Mint egy végleges lerakóban illik. Aztán az elmúlt hét végén a “védőbokros” rész is kivágásra került, gondolom a lerakási terület növelése érdekében. A fejleményeket naponta – kétnaponta arra járva követhettem. Gondoltam jó lenne néha pár fotót is készíteni, főképp az út összesarazása, balesetveszélyessé tétele miatt. Ám amikor arra jártam, a körülmények nem voltak sosem kedvezőek. Vagy fény nem volt már, vagy éppen két lapátos tett úgy , mintha takarítaná az útra kihordott sarat. De követte a fejleményeket (szerencsére) más is. Csak idő kérdése volt, hogy mikor veri ki a biztosítékot ez a nagymennyiségű bontási hulladék elhelyezésének ilyen módja. Tegnapra aztán kiverte azt a bizonyos biztosítékot…. Ezt a cikket olvashattam a pécsma.hu internetes lapban. http://www.pecsma.hu/vezeto-hir/epitesi-hulladekban-gazol-pecs-vasas/

Ma elmentem arrafelé, őszintén szólva kíváncsiságból – és készítettem pár fotót a területről.

[token node title-raw]

A cikkben szereplő helyi lakosokkal és önkormányzati képviselőnkkel telejesen egyetértek. No és roppant mód kíváncsi vagyok arra, hogy valóban és – “várhatóan két héten belül minősített termék lesz, tehát nem hulladék ”  – ez a most teljesen hulladék állapotban lévő törmelékdepó. (?)

Az ilyenekre vonatkozó jogszabály, a – 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól – a linkelt címre kattintva.

A postban szereplő képek a szerző saját fotói. Pár további fotóm pedig a csatlakozó képgalériában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.